Pavera: Mléko do škol - další střet zájmů ministra Babiše

26. 8. 2016

Příznivci projektu Mléko do škol doufají, že děti přiměje ke zdravějšímu stravování a lepším návykům, odpůrci zpochybňují jeho efektivitu, stejně tak i nabídku sortimentu, v níž se objevují příliš tučné, doslazované nebo dobarvované výrobky s konzervanty a stabilizátory.

„Nelíbí se mně, že mléko obsahuje více cukru, mastných kyselin a tuků. Také mně vadí, že v současné době dodávají do škol mléko většinou velcí výrobci, kteří to vůbec nepotřebují,“ argumentuje poslanec za TOP 09 Herbert Pavera, proč s programem v podobě, v jaké fungoval doposud, nesouhlasí. Zapojení menších regionálních výrobců mléčných produktů by ovšem přivítal i jeho oponent, ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „U druhého programu, který se jmenuje Ovoce a zelenina do škol, se nám podařilo tyto věci napravit a už od letošního září program běží v tom stavu, kam bychom chtěli dostat i program Mléka do škol. To znamená regionální výrobci, jednoduchý model, a aby dodávky byly častější,“ říká. 

Na otázku moderátorky, kdo vybírá a jaké produkty dětem do škol, ministr odpovídá, že nabídka může být poměrně pestrá (od mléka, jogurtů, zakysaných, smetanových, ale i doslazených a dobarvených výrobků až po čerstvé sýry), záleží na zodpovědném přístupu vedení škol, jejich konzultaci s rodiči školáků. Některé instituce si podle něj práci zjednoduší, popřípadě narážejí na nezájem rodičů. „Vyzývám proto touto cestou i rodiče, aby se o to víc zajímali a posunuli kvalitu programu dopředu,“ nabádá Jurečka. 

POSLECHNĚTE SI CELÝ ZÁZNAM POŘADU ZDE:

To, aby děti znaly mléčné výrobky z domova a nebyly zvyklé na zbytečně přeslazená jídla, považuje za stěžejní i Pavera. „Všechno je o rodičích. Pokud nebudou spolupracovat se školou, úspěch žádného programu samozřejmě nebude dobrý. Děti se musí učit jíst ovoce a zeleninu a pít mléko doma. Nikde jinde se to nenaučí.“ Evropská unie přitom ve školách podporuje pouze program nedochucovaného čistého čerstvého mléka. Pavera by se rád v tuzemském programu vydal obdobnou cestou, kterou považuje za zdravější. V letošním roce byla zavedena pravidla o doslazování, které je povoleno pouze u ochuceného mléka, konkrétně do hodnoty sedmi procent. 

Budou děti z mléka tloustnout? 

Program Mléko do škol a Akční plán proti obezitě dětí, který vláda přijala, podle Pavery souběžně nemůže fungovat, pokud budou dětem nabízeny plnotučné mléčné výrobky, které jsou momentálně v nabídce programu Mléko do škol. Jurečka v opozici naopak soudí, že i jistý obsah tuku je v mléčných produktech po zdravotní stránce v pořádku a oba plány se podle něj mohou v blízké budoucnosti dobře doplňovat. 

Do programu jsou v současnosti zapojeny čtyři tuzemské velké mlékárny, z nichž jednu vlastní vicepremiér Andrej Babiš. „Míra zapojení je na aktivitě jednotlivých mlékáren. I malí a střední producenti se dnes už mohou v daleko větší míře zapojit. Podmínkou je, aby byl výrobce mléčné výrobky schopen dodávat kontinuálně po celou dobu školního roku,“ vysvětluje Jurečka. Pavera výdělek za spolupráci se školami považuje pro velké mlékárny za "pakatel"a soudí, že by se z toho důvodu ani do těchto aktivit neměly zapojovat. Vybízí proto k úpravám programu a k upřednostnění menších regionálních výrobců. 

Zdroj: Český rozhlas Plus, 25. 8. 2016

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme