Osamělí penzisté o dávku na bydlení nepřijdou

Zhruba dvacet tisíc osamělých penzistů, kteří dnes po zaplacení všech nákladů na bydlení stěží vyžijí se svým důchodem, by mělo být od příštího roku ušetřeno tvrdých sociálních škrtů.

17. 10. 2012

Právě na ně by nemělo v plné síle dopadnout omezení vyplácené dávky na bydlení, jak se původně počítalo. Včera to Právu potvrdil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

To je jediné zmírnění sociální politiky, ke kterému je Schwarzenbergova strana po výprasku v krajských a senátních volbách nyní ochotná přistoupit.

O návratu k valorizaci důchodů podle dosavadních pravidel nemůže prý být ani řeč a přehodnocení projektu tzv. sKaret, jak o tom mluvil premiér Petr Nečas (ODS), je podle Drábka těžko představitelné.

„Chceme u této skupiny osaměle žijících seniorů, kteří nemohou spoléhat na pomoc své rodiny a nemohou si zlepšit svou příjmovou situaci vlastní prací, upravit parametry dávek směřující k finanční podpoře nákladů na bydlení,“ uvedl Drábek. Pro včerejší Právo to už naznačil ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle Drábka by se při výpočtu dávky těmto lidem nezapočítávalo plných sto procent důchodu, ale jen 80 procent, což pro ně bude podstatně výhodnější. Toto řešení, jak řekl Drábek, předloží poslanci příští týden jako pozměňovací návrh v rámci tzv. druhého čtení vládního daňového balíčku, který vedle zvýšení DPH redukci dávek na bydlení obsahuje.

Dosud stát vyplácí příspěvek na bydlení, který pobírá skoro 150 tisíc příjemců, a dalším 28 tisícům lidí vyplácí tzv. doplatek na bydlení. Pohybuje se od stovek do tisíců korun měsíčně. Balíček přitom počítá se sloučením obou dávek do jedné s tím, že se posune hranice, ze které se dávka bude vypočítávat.

 „S důchody už hýbat nelze“

Kvůli tomu o peníze i po chystaném změkčení má přijít od dubna příštího roku něco kolem osmdesáti tisíc lidí. Stát tímto krokem chtěl původně ušetřit 1,4 miliardy korun ročně. Po úpravě týkající se osaměle žijících penzistů se úspora sníží hrubým odhadem o tři sta miliónů korun.

V loňském roce byly náklady na příspěvek na bydlení 4,6 miliardy, letos mají dosáhnout 5,9 miliardy.

Na doplatek na bydlení v roce 2011 stát vydal 850 miliónů Kč, v letošním roce se částka odhaduje na 1,1 miliardy. Po úpravách by pak stát měl v příštím roce vyplatit něco kolem 6,5 miliardy korun.

 „O žádných jiných úpravách jsme se s ministrem Kalouskem nebavili,“ prohlásil Drábek. Narážel tím na slova stranického šéfa Karla Schwarzenberga pro Právo, že svému místopředsedovi Kalouskovi uložil, aby promyslel, kde lze trochu zmírnit sociální politiku.

 „V balíčku nic dalšího čistě sociálního není, důchody jsou schváleny, s těmi se už na rok 2013 hýbat nedá,“ poznamenal Drábek. Na otázku, zda by se ale něco mohlo ve vyplácení důchodů změnit od roku 2014, ministr práce a sociálních věcí uvedl: „Nemyslím si to, ale vždy se dá o všem diskutovat.“

Naďa Adamičková, Marie Königová

Právo, 17. 10. 2012, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme