Nový šéf armády Petr Pavel: Casy patřily k nejlevnějším

Podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla jsou letouny CASA srovnatelné s konkurencí. Nový šéf armády pochybuje, že by někde existoval levnější stroj.

24. 7. 2012

„Rozdíl mezi casou a druhým nabízeným letounem zdaleka nebyl tak velký, jak se dnes prezentuje, tedy že CASA je druhořadé letadlo, zatímco konkurenční spartan byl přesně to, co jsme potřebovali,“ uvedl Pavel v rozhovoru pro pondělní Deník.

Podle Pavla je iluzí, že by koupili levnější letoun. „No, já bych byl rád, aby mi někdo ukázal na trhu letadlo levnější, než je CASA,“ poznamenal. Dodal, že nejde jen o letadla, ale i o vybavení a příslušenství. „Do ceny se promítá veškerá infrastruktura, materiál pro servis, školení obsluh, zabezpečení pro tankování atd.,“dodal nový šéf armády.

Podle něj mají casy i své přednosti, např. mají větší přepravní kapacitu osob. Podle údajů dodavatelské firmy Omnipol pojme CASA 71 pasažérů, zatímco spartan 46 lidí. Podle generálního štábu je další nespornou výhodou, že CASA spotřebuje na jednu letovou hodinu 750 litrů leteckého petroleje, spartan 1250 litrů. Armáda letouny podle Pavla využívá v maximální míře. „My ho používáme den co den, pro běžnou přepravu osob a materiálu,“ řekl Pavel.

Armáda původně chtěla, aby ministerstvo koupilo spartany, protože mají větší dolet (5920 km, zatímco casy 4625 km) a unesou větší náklad (11 500 kg, CASA 9250 kg). Bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek ale nakonec souhlasil s pořízením letounů CASA.

Podle Pavla je iluzí, že by koupili levnější letoun. „No, já bych byl rád, aby mi někdo ukázal na trhu letadlo levnější, než je CASA,“ poznamenal. Dodal, že nejde jen o letadla, ale i o vybavení a příslušenství. „Do ceny se promítá veškerá infrastruktura, materiál pro servis, školení obsluh, zabezpečení pro tankování atd.,“ dodal nový šéf armády.

Nákup vyšetřuje policie. Obviněni byli exministryně obrany Vlasta Parkanová a tehdejší ředitel vyzbrojovací sekce ministerstva Jiří Staněk. Policie Parkanovou viní, že si nezadala znalecký posudek na cenu obvyklou. To exministryně i ministerstvo financí odmítají, na vojenský materiál, který se liší případ od případu, cena obvyklá existovat nemůže.

Podle posudku, který si policie objednala u firmy American Appraisel, byla zakázka na nákup tří letounů C-259M za 3,5 miliardy předražená proti „ceně obvyklé“ o 658 miliónů korun. Další stroj obrana vyměnila za pět nepotřebných letounů L-159.

dan

Právo, 24. 7. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Osobnosti: Vlasta Parkanová
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme