Nejpilnější poslankyní je Patricie Kotalíková

28. 6. 2011

Poslanec za ČSSD v Moravskoslezském kraji Petr Jalowiczor nehlasoval ve sněmovně od září loňského roku. Zjistil to server EditGrid u příležitosti prvního výročí činnosti současného složení sněmovny. „Snažili jsme se usilovně získat jeho vyjádření, ale odmítal s námi komunikovat,“ potvrdila Veronika Šumová ze serveru KohoVolit.cz. Opačný konec, tedy vrchol žebříčku, opanovalo pracovité trio z TOP 09 Patricie Kotalíková, Rudolf Chlad a Luděk Jeništa. V mačkání hlasovacích tlačítek by si zasloužili nominaci do reprezentace.

Přitom Jalowiczor měl stejně jako ostatní poslanci za uplynulých 12 měsíců 1327 možností hlasovat. Využil ji však jen 164krát a zhruba 50krát se zdržel nebo zapomněl tlačítko zmáčknout. Jen o něco lépe si počínal šéf diplomacie Karel Schwarzenberg, který se vyjádřil pro nebo proti ve 199 případech z oněch více než třinácti set možností. Omlouvá ho však skutečnost, že jeho pracoviště je převážně v zahraničí.

Další dva poslance odzadu, Josefa Smýkala (ČSSD) a Jana Farského (TOP 09), omlouvá závažné onemocnění, respektive zranění s dlouhou rekonvalescencí. Pátý muž od konce je však nejen známé jméno, ale i osobnost překypující zdravím a aktivitou: hejtman Michal Hašek. Ten využil k hlasování jen 23 % svých možností, ač byl elektronicky přihlášen v 552 případech (42 %).

Menší než 50% účast při hlasováních mají dále už jen exministr Pavel Drobil (ODS), Jan Hamáček (ČSSD), ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, bývalý primátor Pavel Bém (oba ODS) a Vítězslav Jandák (ČSSD), tedy osobnosti mediálně značně aktivní.

Opačný konec, tedy vrchol žebříčku, opanovalo pracovité trio z TOP 09 Patricie Kotalíková, Rudolf Chlad a Luděk Jeništa, kteří se při 98 % hlasování alespoň zdržovali ve sněmovně. Vyhráli tak soutěž družstev. Oskara získává... Kotalíková, která zmáčkla hlasovací tlačítko 1275krát!

Rudolf Marek

euro.cz, 28. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme