Nej českého facebooku? Schwarzenberg a TOP 09 drtí ostatní

Pohled na žebříčky oblíbenosti největší sociální sítě mnohdy překvapí. Víte, že druhým nejoblíbenějším českým hudebníkem je Gustav Mahler? A vsadili byste si na to, že se mezi politiky dostane starosta Prahy 10 Milan Richter (ODS) do TOP 5? Server Lidovky.cz pro vás připravil velký přehled "českého Facebooku".

26. 3. 2013

Politici

Fenomén  Schwarzenberg  - tak jednoduše lze charakterizovat žebříček politiků. Neúspěšný prezidentský kandidát získal na Facebooku na české poměry skutečně úctyhodný fanklub (214,476). Na druhého  Vladimíra Franze  (65,427) má více než dvojnásobný náskok. Trio prezidenských kandidátů doplňuje vítěz první přímé volby -  Miloš Zeman  (50,591).

Hned první "žánrový" žebříček však přinesl i překvapení. Do první pětice politiků se dostal starosta Prahy 10 náměstek primátora Bohuslava Svobody  Milan Richter  z ODS (16,942). Mimo veškerá srovnání s těmi českými je však nejoblíbenější světový politik -  Barack Obama.   Na svém profilu má již více než 35 milionů "líbí se mi - obdivovatelů".  

Politické strany

Kdyby sněmovnu volili pouze uživatelé českého Facebooku, změnila by se k nepoznání.  TOP 09  (60,823) očividně vytěžila maximum z internetové popularity Karla Schwarzenberga a jasně vede. Naopak druhé místo  České pirátské straně  (33,163) není s ohledem na její program nijak překvapivé. 

Zatímco volební preference  Věcí Veřejných  (16,725) se pohybují okolo 1%, jejich popularita na největší sociální síti je poměrně značná. 'Véčkaři' na Facebooku poráží i favorita parlamentních voleb  ČSSD  (6,981).

Lidovky.cz, Karel Hrubeš

lidovky.cz, 25. 3. 2013, rubrika: Média

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme