Nahotu ze Smeček má zakázat zákon. Text je u Kalouska

Starostové tvrdí, že proti nevěstincům nemohou pořádně bojovat, pokud zákon nezná prostituci. Příslušnou normu už napsala pražská TOP 09, nyní ji dostalo celostátní vedení strany k diskusi. Rozhodne, zda ji ve Sněmovně podpoří.

9. 11. 2012

Prostituce by byla legální živnost, prostitutky by odváděly daně a radnice by jim mohly nařídit, ve kterých částech města mohou pracovat a kde ne. To je obsah zákona, na který čeká velká část pražských starostů.

Zatím mohou proti prostitutkám a nevěstincům jen obtížně bojovat, když podle zákona vlastně neexistují. Ukázalo se to na příkladu nevěstince v ulici Ve Smečkách, který na jaře fungoval asi měsíc a proslul dívkami ve spodním prádle za výlohami.

„Tento příklad jasně ukazuje, že je potřeba posílit pravomoce obcí,“ zmínil náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). Jeho stranický kolega radní Lukáš Manhart připravil návrh zákona, který ve středu dostala k diskusi celostátní TOP 09. Má se tím předejít situaci, kdy pražská TOP 09 vytvoří zákon a ve Sněmovně se proti němu postaví její vlastní poslanci. „Programová rada to dostala k diskusi. Jsme strana s pevnými ideovými kořeny, takže to musíme nejprve prodiskutovat. Zatím nebudu odhadovat, jestli má šanci,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Firma se vymlouvala. Pomohla až náhoda – dům neměl kolaudaci

Volání po novém zákonu zesílilo poté, co v květnu v ulici Ve Smečkách otevřel nevěstinec nizozemského typu. Radnice Prahy 1 několik týdnů nevěděla, co s ním.

Přestože poblíž je mateřská škola a podle městské vyhlášky nesmí být v okolí škol nabízena prostituce, nešlo veřejný dům kvůli tomu zavřít. Provozovatelé totiž úřadům tvrdili, že dívky jsou zákaznice obchodu a ve výlohách si zkoušejí zboží, a úředníci jim to neuměli vyvrátit. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09) zvažoval, že zkusí provozovatele napadnout podle občanského zákoníku za porušování pokojného stavu. K tomu však nakonec nedošlo. Ukázalo se totiž, že dům nebyl zkolaudovaný.

Stavební úřad ho proto nechal vyklidit. Toto rozhodnutí ale nedávno zrušil magistrát, a provozovatel proto plánuje, že podnik obnoví a za výlohami prý bude nabízet živou erotickou show.

Čím se bude radnice bránit? „Budu spolupracovat s panem primátorem, abychom nalezli řešení. Ty subjekty (majitel budovy a provozovatel nevěstince, pozn. red.) se spolu soudí, takže není jasné, zda bude podnik znovu otevřen, a pokud ano, zda provozovatel půjde do takové války s úřady a za výlohami bude to, co tvrdí,“ zmínil Lomecký.

Eva Brendlová

Mladá fronta DNES, 9. 11. 2012, rubrika: Praha, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme