Ministryně Hanáková: Vraťte sbírku do Lokte

Na nejlepší cestě je návrat takzvané Loketské sbírky, kterou stát začátkem 90. let odvezl z místního hradu a dosud ji odmítal městu vydat. Ministryně kultury Alena Hanáková, která o sporné záležitosti jednala přímo v Lokti, dala šéfce Národního památkového ústavu Naděždě Goryczkové pokyn, aby připravila smlouvu k převodu sbírky ze státu na Loket.

9. 10. 2012

„V dohledné době, zhruba do jednoho měsíce, se sejdeme a na ministerstvu kultury smlouvu podepíšeme. Je to úkol zadaný ministryní Hanákovou,“ řekl místostarosta Lokte Petr Zahradníček. Hanáková k tomu uvedla, že přípravy na převod sbírky finišují. Mezitím skončila asi rok trvající inventura porcelánu, šperků, nábytku, obrazů, zbraní a dalších cenností, jež stát v roce 1992 Lokti sebral. Celý seznam má podle Zahradníčka asi 8800 položek. U naprosté většiny z nich není pochyb, že městu patří. Existuje jen několik desítek sporných předmětů, u nichž Loket neumí stoprocentně prokázat, že do sbírky patří. Památkový ústav začne kolekci do Lokte vracet postupně zřejmě příští rok a celý proces potrvá až pět let. Hrad Loket už se připravuje na převzetí exponátů. Vystaví je a také uloží do depozitáře. Například portréty bývalých loketských starostů by se měly objevit na radnici. Kachlová kamna, která stojí v muzeu v Chebu, tam také zapůjčená zůstanou.

„Město je vůči státu a památkářům vstřícné. Nechceme zpět náhradu za věci, které památkový ústav ztratil. Byť se jejich hodnota pohybuje v milionech korun,“ zmínil místostarosta Zahradníček.

Mluví o kaňce na celém případu. Část věcí, které dlouho ležely v depozitáři Muzea v Sokolově, totiž zmizela. Krádež asi 750 předmětů vyšetřovala i policie, ale kauzu v roce 2007 odložila. Ani se přesně neví, kdy ke krádeži došlo. Podle policie někdy v letech 2003 až 2004. Na to, že cennosti chybí, se přišlo o rok později. Jisté je jen to, že zloděj se do depozitáře nevloupal násilím.

Loketská sbírka má od roku 1991 statut kulturní památky. Cennosti pocházejí většinou ze 2. poloviny 19. a počátku 20. století. Památkáři je odvezli z loketského hradu v roce 1992 těsně před tím, než stát vrátil hrad městu. Od té doby se vlekly spory o vlastnictví.

Nedávno se našel důkaz, že předměty patří městu. Jde o německy psaný seznam, který byl už považován za ztracený. Přinesl zlom do celé kauzy. Loket už se totiž připravoval, že začne sbírku vymáhat soudně a že důkazní břemeno přenese na stát.

(bz)

Mladá fronta DNES, 9. 10. 2012, rubrika: Karlovarský kraj, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme