Laudát: Chyby ministra dopravy Prachaře generují viditelnou krizi resortu

Poslanci pravicových TOP 09 a ODS se včera ostře obuli do ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO) a domáhali se, aby se Sněmovna zabývala situací resortu.

24. 9. 2014

Koaliční lidovci spolu se stranickými kolegy ministra toto jednání zablokovali, a proto TOP 09 navrhne na příští schůzi komory zřízení vyšetřovací komise, která by se zabývala chybami, jichž se podle pravicové opozice resort dopravy a jeho šéf dopustili.

Podle šéfa klubu TOP 09/ STAN Miroslava Kalouska Sněmovna jako instituce s kontrolní pravomocí vůči vládě nemůže rezignovat na zoufalou situaci na ministerstvu dopravy, kde, jak uvedl, vládne „totální zmatek a neschopnost řídit resort, kterým protékají desítky miliard“.

Výtky shrnul František Laudát (TOP 09 a STAN), který připustil, že Prachař převzal resort ve složité situaci, přesto ale „vrší chyby, které generují zcela viditelnou krizi resortu“.

„Některé části dopravy jsou v katastrofálním rozvalu. Dálnice se nestavějí, ale ani nepřipravují. Silnice první třídy dále chátrají. Ostudu s vyčerpáním financí chce vláda zamaskovat přesunem peněz na rekonstrukce silnic nižších tříd,“ uvedl Laudát, podle kterého je v katastrofálním stavu především Ředitelství silnic a dálnic.

Šéf ANO Andrej Babiš podle něho neměl šťastnou ruku ve výběru ministra anebo do hry vstoupily „jiné zájmy“. Resort prý neprůhledně zadává veřejné zakázky, které získávají „pofidérní firmy“, jiné zakázky jsou zadávány chybně a pak rušeny.

„Na D1 se nedělá, výkupy vázly“

Poslanec si vzal na paškál i dálnici D 1, kde komplikují dopravní situaci uzavírky, na kterých se podle něj nepracuje a nejsou dodržovány termíny. Laudát považuje odložení další etapy na příští rok za hrubé porušení tendru. „Spekuluje se, zda za tím nejsou nějaké zájmy,“ prohlásil. 

Podle něho zřejmě dochází k porušování pravidel pro čerpání peněz z evropských dotací, čímž by se měli zabývat auditoři ministerstev financí i dopravy a NKÚ. Resort také nezvládá výběr dodavatele mýtného systému ani přípravu zákonů, uvedl Laudát.

Poslanec upozornil i na to, že ministr prosadil v zákoně nový režim výkupu pozemků, což vedlo k tomu, že majitelé čekali na výhodnější ceny a tím se „zastavil výkup pozemků pro nové investice“. Podle poslance neprobíhá kvůli ministrovým zásahům ani příprava nových investic. Zmínil např. změny trasy pražského okruhu či jihočeskou dálnici D 3. 

(ada, nig)

Právo, 24. 9. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme