Konec policejního „Velkého bratra“

1. 10. 2015

Nový zákon poprvé určí, kdy smí policie odebrat DNA a jak dlouho ji může držet

Policisté letos vyřešili vraždu a znásilnění mladé ženy u rybníka v Rumburku díky zatím největšímu odběru DNA v historii. Celkem 1 500 mužů muselo odevzdat vzorek. Tomu, kdo odmítal, hrozili pokutou. Nejen proto je policie kritizována, že si s evidencí DNA, v níž jsou ty nejintimnější a zneužitelné údaje o statisících Čechů, dělá, co chce.

Policisté například brali násilím DNA všem vězňům, nejen těžkým zločincům. A naopak – pokud by se po letech otevíraly některé kauzy s podezřením na justiční omyl, může se stát, že vzorky už byly vyhozeny.

Neexistuje totiž zákon, který by určil, komu a kdy smí policie vzorek odebrat a jak dlouho může profil jeho DNA v databázi držet. Nikdo – ani sebenevinnější člověk – se tak nedozví, jestli jeho údaje evidence obsahuje, či nikoli.

Změnit to má zákon, který sepsal opoziční poslanec Daniel Korte z TOP 09.

„Nakládání s databází doposud upravuje jen pokyn policejního prezidenta, který byl ještě ke všemu tajný,“ vysvětluje Korte.

Jeho návrh zavádí jasná pravidla: DNA povinně odevzdávají jen lidé obvinění ze sexuálních a násilných zločinů. Ne podezřelí z ekonomické kriminality, u nichž to nemá valný smysl. Každý člověk bude mít právo se policie zeptat, jestli má jeho profil v databázi, a do 15 dnů musí dostat odpověď. Povinně bude uchováván kontrolní vzorek (sliny, krev, sperma, vlas), aby šlo v budoucnu přezkoumat, zda policejní genetici nepochybili. Profil smí být v databázi maximálně 80 let, ale ve většině případů se musí zničit dříve podle přesných pokynů.

Korteho zákon to nebude mít lehké, nejen proto, že je opoziční.

Policii totiž přidělává práci a omezuje její pravomoci. Ukáže se, zda je silnější lobby kriminalistů, nebo ochránců soukromí, protože na přípravě zákona se podílel i Úřad na ochranu osobních údajů. Ministr vnitra Milan Chovanec se prozatím zákonu nebrání. „Je potřeba se s právníky zaměřit na ochranu osobních údajů a nalézt nějaký funkční model,“ řekl včera Chovanec. Policejní prezident Tomáš Tuhý je opatrnější. „Zatím nevím, co by se pro nás měnilo, a proto nechci předjímat závěr policie,“ uvedl Tuhý.

Metoda DNA stojí na porovnání dědičné informace člověka, již má každý jedinečnou. Policie dnes odhalí většinu vražd právě za pomoci DNA. Riziko zneužití je třeba v tom, že díky vědě půjde z DNA brzy zjistit, jakými dědičnými nemocemi člověk trpí. 

Jakub Pokorný

zdroj: Mladá fronta DNES, 1. 10. 2015, Titulní strana

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme