Kníže je orel a Bátora moucha se slovním průjmem, hřímají topkaři

23. 8. 2011

Redakce ParlamentníchListů.cz oslovila všechny členy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové s dotazem, zda je angažmá Ladislava Bátory na ministerstvu školství tak fatální záležitostí, důležitější než reformy, aby topka v případě, že nebude odvolán, rozbila reformní pravicovou vládu.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg totiž ve svém posledním prohlášení ke kauze uvedl, že buď odejde Bátora z ministerstva, nebo TOP 09 z vlády. První místopředseda strany Miroslav Kalousek má stejný názor. Poslanci, kteří reagovali, stojí víceméně za prohlášením Schwarzenberga, i když se na druhou stranu mnozí z nich vůbec nevyjádřili. Ministr školství z VV Josef Dobeš na Schwarzenberga reagoval tak, že Bátoru neodvolá.

Kníže orlík

„Nejde o samotného pana Bátoru. Považujeme za velmi nebezpečné pronikání extremismu do státní správy. Považujeme za nepřípustné, aby extremistický politický aktivista nadále setrvával ve svém úřadě. Věřím, že si to uvědomují premiér Petr Nečas a ministr školství Josef Dobeš a budou konat. Doufám, že zvítězí zodpovědnost, pan Bátora bude odvolán a TOP 09 a Starostové nebudou muset opustit vládu," řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové z uskupení Starostové a nezávislí Petr Gazdík.

"Pro TOP 09 je prioritou naplňování programového prohlášení vlády. Naším cílem není rozbít vládu, ale vyloučit z vlivu ve státní správě extremismus a jeho nositele. Je na panu ministrovi Dobešovi a panu premiérovi, aby odvoláním pana Bátory zabránili snižování autority vlády," říká místopředseda poslaneckého klubu Jan Husák z TOP 09.

Nejostřeji se proti Bátorovi vyjádřil poslanec TOP 09 Rom Kostřica. „Pan Schwarzenberg jistě nebere celou záležitost pouze osobně, neboť orel mouchy nechytá. Jedná se o celkový přístup určité části Věcí veřejných ke koaličním principům. Otázka by měla spíše znít, zda není lepší se zbavit nevycváleného úředníčka s jeho hulvátským slovním průjmem než ohrozit fungování vlády," sdělil serveru ParlamentníListy.cz Kostřica.

Nedotáhnout reformy by byla škoda

„Pevně věřím, že situace tak daleko, aby TOP 09 musela odejít z vlády, nedojde, pan Bátora bude odvolán a klíčové reformy budou schváleny," řekl redakci místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

V udržení koalice věří poslanec TOP 09 Rudolf Chlad: „Myslím, že by byla velká škoda nedotáhnout reformy do konce kvůli jednomu i mnou negativně vnímanému úředníkovi, a ne jen proto, že se nevhodně vyjádřil o ministru Schwarzenbergovi, kterému to původně ani příliš nevadilo. Jsem přesvědčen, že tlakem na ministra školství nedojde k rozpadu koalice a tím k nedokončení započatých reforem."

„Považuji za nutné držet se hodnot a principů. Řešení je v rukou Věcí veřejných," reagovala poslankyně TOP 09 Anna Putnová.

TOP 09 o morálce káže

Poslankyně Ludmila Bubeníková zvolená za Starosty a nezávislé říká, že otázka morálky je v naší společnosti velmi zásadní problém. „Je to problém možná větší než reformy. Předpokládám, že si to uvědomují i šéfové Véček a rozumně se k této záležitosti postaví," uvedla poslankyně.

„Situace je vážná ne proto, že pan Bátora osobně zaútočil na pana prvního místopředsedu vlády, ale protože to udělal vysoký státní úředník, který bezesporu má být nejen loajální, ale především si nesmí dovolit takové extremistické postoje a pak za jejich kritiku ještě sprostě útočit na člena vlády," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec Václav Kubata z TOP 09.

Poslankyně Helena Langšádlová z TOP 09 považuje současný stav, kdy osoba s názory Ladislava Bátory vede personální oddělení MŠMT, za nepřijatelný. „Věřím, že si to uvědomil i pan ministr školství. Pokud ne, je načase, aby konal pan premiér Nečas," dodala Langšádlová.

Je ohrožena mravnost mládeže

„Pan ministr Dobeš vede rezort, který má být jeden z nejslušnějších a být vzorem pro generace, kterým je nadřazen a nadřízený, to v osobě pana Bátory postrádám. Slušnost vysokého úředníka je nutná norma. Tak si myslím, že odvolání je jasné rozhodnutí. Pokud to nebude uděláno, tak se TOP 09 podepisuje pod účet neslušnosti, které je už ve vysoké politice dost. Pak jsou slova pana předsedy správná," míní poslanec TOP 09 Jan Smutný.

Výchovou dalších generací argumentuje i bezpartijní členka topkařského klubu Patricie Kotalíková. „Základem společnosti je rodina a pokud máme děti vést ke slušnosti, měli by jít dospělí příkladem, zejména pak vysoký úředník na MŠMT," argumentuje Kotalíková.

Bezpartijní poslanec Jiří Skalický říká, že člověk charakteru Ladislava Bátory nemá na tak vysoké funkci co dělat. „Lze to považovat za provokaci. Na druhou stranu kvůli takovému člověku by neměl být ohrožen reformní postup. Věřím, že si všichni hlavní aktéři uvědomí, že jediným korektním krokem je odchod pana Bátory," dodal Skalický.

Samotné předsednictvo TOP 09 v úterý dopoledne uvedlo, že kabinet strana opouštět nechce. "Předsednictvo TOP 09 plně podporuje postup svých ministrů vůči neochotě ministra školství ukončit politickou ochranu nepřijatelnému jednání ve státní administrativě. TOP 09 se cítí vázána koaliční smlouvou a rozhodně nemá v úmyslu koalici opustit. Palčivé ekonomické výzvy, které před vládou stojí, lze však řešit pouze v rámci hodnotového systému, ze kterého TOP 09 jako konzervativní strana vychází. Podpora extremismu ve státní správě do tohoto systému nepatří," uvedla strana v tiskovém prohlášení.

Lukáš Petřík

parlamentnilisty.cz, 23. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme