Kdo proti komu v krajských volbách? Podívejte se na nejatraktivnější souboje

6. 2. 2012

Tvrdý duel se čeká ve středních Čechách. ODS tam do zápasu o krajský úřad pošle proti současnému hejtmanovi Davidu Rathovi (ČSSD) mladoboleslavského primátora Raduana Nwelatiho. Těžké bitvy svedou i kandidáti na Plzeňsku či na jižní Moravě.

Ve většině krajů už jsou hlavní protagonisté hejtmanských duelů známi. A stranické kanceláře proto paralelně s kandidátkami pracují na předvolebních programech a kampaních.

Sociální demokraté chtějí podobně jako v roce 2008 vsadit na zdravotnictví, budou zdůrazňovat, že nadstandardní péče je jen pro bohaté, nikoli “obyčejné lidi“.

A vymýšlejí také plán, jak využít církevních restitucí, které začala minulý týden projednávat sněmovna a s nimiž ČSSD nesouhlasí.

Ani vládní strany se celostátním tématům nevyhnou. Jak ODS, tak TOP 09 se budou snažit voliče přesvědčit o prospěšnosti vládních reforem. “Zapojíme do toho i naše ministry,“ prozradil před časem volební stratég TOP 09 Jaroslav Poláček.

Premiér a předseda ODS Petr Nečas se zase na podzim chystá podle informací HN vyrazit na turné po městech, kde chce přímo v ulicích debatovat s lidmi o práci své vlády a programu své strany.

Nejzajímavější střety

Středočeský kraj

Proti stávajícímu hejtmanovi za ČSSD Davidu Rathovi se postaví mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati z ODS. Za TOP 09 se bude o místo ucházet buď poslankyně Helena Langšádlová, nebo starostka Berouna Šárka Endrlová.

Jihomoravský kraj

Favoritem je hejtman, poslanec a první místopředseda ČSSD Michal Hašek. ODS, která s ním v kraji zpočátku vládla, proti němu postaví místostarostu Blanska Jiřího Crhu. TOP 09 za svého lídra vybrala Jana Vitulu, který na sebe upozornil pří o čerpání evropských peněz na ministerstvu školství s Josefem Dobešem (VV).

Ústecký kraj

V Ústeckém kraji se ČSSD obává o vítězství své hejtmanky Jany Vaňhové. Půjde proti ní sice relativně neznámý exprimátor Děčína za ODS Vladislav Raška, svou kandidátku zde ale postaví národní socialisté vedení Jiřím Paroubkem.

Jihočeský kraj

Jihočeský kraj podobně jako na jižní Moravě vede koalice ČSSD a ODS. A obě strany si spolupráci pochvalují. Zatímco ČSSD nasadí hejtmana Jiřího Zimolu, kandidát ODS Martin Kuba odešel na sklonku roku dělat ministra průmyslu, a tak se nový kandidát hledá. TOP 09 chce do boje o hejtmanské křeslo nasadit současného českobudějovického primátora Juraje Thomu, svou chuť do čela kraje oznámil i poslanec a bývalý člen ODS Martin Doktor.

Plzeňský kraj

Za ČSSD bude nejspíš obhajovat post stávající hejtman, stínový ministr dopravy Milan Chovanec. ODS svého kandidáta ještě nevybrala, nejpravděpodobnější je sázka na bývalou náměstkyni primátora Plzně Marcelu Krejsovou. Kandidátem TOP 09 a STAN je starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek.

Karlovarský kraj

Region, ve kterém se velké strany - a ODS speciálně - těší velmi špatné pověsti. Sociální demokraté na podzim vyslali do boje hejtmana Josefa Novotného, občanští demokraté si už vybrali Petra Šindeláře, majitele advokátní kanceláře z Ostrova. Za TOP 09 kandidátku povede senátor Jan Horník, letitý starosta Božího Daru.

Liberecký kraj

Další z regionů, kde velké strany trpí pokaženým renomé. Občanští demokraté se pokusí zachránit kandidaturou bývalé náměstkyně ministra školství Evy Bartoňové, ČSSD překvapivě váhá s nasazením současného hejtmana Stanislava Eichlera.

Královéhradecký kraj

Sociální demokraté mají jasno, za hejtmana chtějí opět Lubomíra France. ODS svého kandidáta ještě nevybrala, nejspíš to ale bude krajský zastupitel, bývalý radní Miroslav Plass.

Pardubický kraj

Nynější hejtman Radko Martínek i ze zdravotních důvodů nebude post obhajovat. Jeho místo měl zaujmout náměstek Jan Tichý, jenže na konci loňského roku jej “skolila“ korupční kauza, a tak ČSSD nejspíš vybere radního Martina Netolického. Za ODS se bude o funkci ucházet Petr Tupec.

Vysočina

Občanští demokraté si zatím svého kandidáta nevybrali, sociální demokraté s největší pravděpodobností nasadí hejtmana Jiřího Běhounka.

Moravskoslezský kraj

Sociální demokraté se už loni rozhodli, že do čela své kandidátky nepostaví stávajícího hejtmana Jaroslava Palase, kterého postihlo několik skandálů, místo něj bude o vítězství usilovat jeho náměstek Miroslav Novák. Za ODS se mu postaví David Sventek, který vede úřad přerozdělující evropské dotace v regionu. TOP 09 by mohla nasadit svého místopředsedu, starostu Čeladné Pavola Lukšu.

Zlínský kraj

ODS do krajských voleb na Zlínsku povede Libor Lukáš, bývalý hejtman a blízký spolupracovník premiéra Petra Nečase. Sociální demokraté se budou spoléhat na Lukášova nástupce, nynějšího hejtmana Stanislava Myšáka. Lídrem kandidátky KDU-ČSL je senátor Jiří Čunek. TOP 09 možná nasadí šéfa svých poslanců Petra Gazdíka.

Olomoucký kraj

Ani jedna z velkých stran dosud neřekla, koho vyšle do boje o křeslo olomouckého hejtmana. Jisté je jen to, že to nebude ani stávající hejtman Martin Tesařík z ČSSD, ani jeho předchůdce Ivan Kosatík z ODS, ani olomoucký primátor za ODS Martin Novotný. V ČSSD se hovoří o kandidatuře bývalého šéfa fakultní nemocnice Jaroslava Vomáčky, který zároveň vede krajskou ČSSD, ve hře je také současný náměstek FN Olomouc Jiří Rozbořil.

Luboš Kreč, Kateřina Eliášová

iHNed.cz, 6. 2. 2012, Rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme