Karel Schwarzenberg navštívil muzeum T.G.M.

Karel Schwarzenberg v den výročí založení první Československé republiky navštívil muzeum Tomáše Garrigue Masaryka.

29. 10. 2012

Památku TGM uctil přímo na místě, kde první prezident společného státu Čehů a Slováků vyrůstal. „Víc a víc je pro nás Tomáš Garrigue Masaryk vzorem svými postoji, jelikož měl vždy odvahu postavit se proti většině. Byla to jeho zásluha, že nebyl Leopold Hilsner během hilsneriády popraven. Ani v debatách o Rukopisech neváhal Masaryk zaujmout postoj proti většině národa,“ řekl Karel Schwarzenberg a doplnil: „Bohužel už nežijeme v tom státě, který založil, a jeho heslo ‚Nebát se a nekrást‘ jsme si zkrátili na pouhé ‚Nebát se nekrást‘.“

Návštěva Čejkovic je součástí prezidentské kontaktní kampaně Karla Schwarzenberga, kterou o víkendu odstartoval návštěvou jižní Moravy a Zlínského kraje.  V pátek nejprve diskutoval s občany u piva v Stopkově plzeňské pivnici v Brně. V sobotu se pak účastnil zamykání Archeoskanzenu v Modré u Velehradu.

Poté navštívil Vlkošské krojované hody. „Na Slovácku jsem již několikrát byl. Miluji Horňácko i Dolňácko zejména proto, jak zachovává nesmírný poklad naší tradice, písní i krojů,“ řekl Karel Schwarzenberg ve Vlkoši. Sobotní cestu zakončil u cimbálů ve Velké nad Veličkou.

prvnizprvy.cz, 29. 10. 2012, rubrika: Z regionů

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme