Karel Schwarzenberg debatoval v Českých Budějovicích u kávy

27. 9. 2014

Předseda TOP 09 přijel do Budějovic. S lidmi mluvil o problémech města i krásách jižních Čech. Žádné sliby či vizionářská prohlášení.

Předvolební kampaň TOP 09 před komunálními volbami v Českých Budějovicích se nesla ve velmi poklidném duchu. Do Hotelu Zvon přijel předseda strany Karel Schwarzenberg, což samo o sobě předurčilo charakter akce. 
S typickým motýlkem a dýmkou se s místními bavil o problémech Budějovic, o krásách jižních Čech i o historii. „Pro mě jste jediná morální autorita v politice,“ řekla mu jedna z voliček a potřásla si s ním rukou. „Jé, to já určitě nejsem,“ odpověděl Schwarzenberg s širokým úsměvem. 

Setkání pokračovalo v komorním duchu. Spíš než o předvolební mítink se jednalo o přátelské posezení nad pivem či kávou. Šestasedmdesátiletý politik nejprve poobědval v Hotelu Zvon, kde si dal štiku s brambory. „Je výborná. Štika je má oblíbená ryba, i když má tolik kostí,“ pochvaloval si místní kuchyni. Zajímal se také, co si dali ostatní u stolu a jaké to je. „Mám rád zeleninu. Když je propasírovaná přes prase,“ dodal ke svým chuťovým preferencím. Kolem sebe měl podporovatele i představitele místní TOP 09. Zvláště mladší k němu přistupovali vyloženě s úctou.

Poté se všichni přesunuli na zahrádku před hotel, kde se Schwarzenberg podepisoval a nechal fotit s voliči. Ti si mohli odnést tradiční placky či trička. Schwarzenberg vtipkoval, a přestože vypadal unaveně, zajímal se o dění v krajském městě. Ke kávě si pak zapálil dýmku. Lidé ke Schwarzenbergovi chodili a fotili se či knížeti něco řekli a poslouchali jeho názory či historky. Vypadalo to, jako když si děti chodí k dědečkovi pro radu.

Martin Beneš

Mladá fronta DNES, 27. 9. 2014, rubrika: Jižní Čechy, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme