Karel Schwarzenberg a jeho „knížecí rozhovory“ nejen s Karlem Hvížďalou

Knížecí rozhovory je nová kniha, kterou s Karlem Schwarzenbergem připravil Karel Hvížďala. Tentokrát však není v roli tazatele, ale nechává osobnost předního českého politika vystoupit z interview, která s ním vedli jeho kolegové novináři v letech 1990 - 2012. Kniha vychází u příležitosti pětasedmdesátin Karla Schwarzenberga. Její křest proběhne 4. 9. v 16 hod. v knihkupectví Portál v Praze 8.

3. 9. 2012

Knížecí rozhovory jsou volným pokračováním knihy Knížecí život, rozhovoru Karla Hvížďaly s Karlem Schwarzenbergem, na němž pracovali během roku 1989. Knížecí rozhovory tuto knihu doplňují a obsahují výběr z interview, která K. Schwarzenberg poskytl médiím u nás, na Slovensku, v Rakousku, Německu a Švýcarsku za posledních dvaadvacet let, tedy po návratu do Čech.

Kniha je rozdělena do šesti tematických kapitol: Návrat do Čech a práce na Hradě (1990 – 1998), Kandidátem na senátora (2000 – 2002), Senátorem (2004 – 2006), Ministrem zahraničí (2006 -2009), Spoluzakladatelem TOP 09 (2009 – 2011) a Kandidátem na prezidenta (2011 – 2012).

Karel Hvížďala výběr rozhovorů komentuje: „Rozhovory jsem vybíral tak, aby pokrývaly všechny nejdůležitější události zmíněných let: návrat do Čimelic a na Orlík, práci pro Václava Havla na Pražském hradě, snahu zachránit některé zchátralé památky, předání správy majetku jak v Německu a Rakousku, tak i v Česku synovi Janu Nepomuku Ondřejovi, vstup do české politiky, v níž zažil řadu turbulencí, až po dobu, kdy stál u založení strany TOP 09 a stal se jejím kandidátem na prezidenta.“ Karel Hvížďala se postaral také o úvod ke knize, v němž popisuje historii rodu Schwarzenbergů, jež se datuje už od roku 1155.

Hodnoty a přesvědčení, na nichž byla postavena výchova potomků, se odrážejí i v současných postojích ministra Schwarzenberga. Vypovídajícím je už samo rodové heslo rodiny Schwarzenbergů Nil nisi rectum (Nic než právo). A jsou patrné i z potenciálních prezidentských plánů Karla Schwarzenberga: „Znám možnosti, které má český prezident. Doufám, že tam zavedu jiné způsoby. Zní to sice strašně namyšleně, ale definice toho úřadu zní, že kladná role prezidenta je ve dvou věcech. To, že korektně a pečlivě vede svůj úřad a že dává do jisté míry morální příklad... Také bych chtěl využít Hrad k tomu, aby se stal přirozeným centrem země, aby tam probíhaly diskuse o vědě a umění.“

Rod Schwarzenbergů má své místo v historii Evropy a od 17. století i v historii české. Díky tomu Karel Schwarzenberg dokáže vnímat události v širokém kontextu a, jak dodává Karel Hvížďala: „… a zároveň se na ně dívat s osobitým smyslem pro humor, protože zná z rodinného podání mnohé intimní detaily velkých dějin a umí z nich vytvářet nečekané paralely.“

Křest knihy za účasti Karla Hvížďaly, šéfredaktora Portálu Zdeňka Jančaříka a moderátora Petra Fischera se uskuteční 4. září v 16 hod. v knihkupectví Portál, Klapkova 2, Praha 8 - Kobylisy.

tiskovky.info, 2. 9. 2012 

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme