Kalouskovo eso v kauze CASA: seminář za účasti Pavla Zemana

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) kupí argumenty na podporu svého stanoviska v kauze nákupu letounů CASA, kvůli němuž čelí jeho stranická kolegyně Vlasta Parkanová trestnímu stíhání.

21. 8. 2012

Jak zjistil on-line deník TÝDEN.CZ, minulý čtvrtek se na Kalouskově úřadu konal seminář "k výkladu zákona o majetku státu ve vazbě na zákon o oceňování majetku". Jako pozorovatelé přišli i dva lidé z Nejvyššího státního zastupitelství - jeho šéf Pavel Zeman a ředitel analytického a legislativního odboru Miroslav Růžička. Ačkoli se akce případu Parkanové netýkala, právě výklad zmíněných zákonů je pro něj zásadní.

Mezi účastníky semináře byli specialisté z Ústavu soudního inženýrství, Znaleckého a oceňovacího ústavu, České komory odhadců majetku či Komory soudních znalců ČR. Odborníci se shodli na podpoře dosavadní praxe, podle níž Parkanová při nákupu letounů CASA nebyla povinna zadat znalecký posudek na cenu obvyklou. "Dalo by se říct, že na tom semináři nezaznělo žádné jiné stanovisko," potvrdil TÝDNU Kalousek. Zeman a Růžička si prý seminář pouze vyslechli a vlastní stanovisko nepřednesli vzhledem k tomu, že by to mohlo vypadat jako podjatost.

"Policie razantně prosazuje netradiční výklad zákona"

Kalouskův názor již dříve podpořil Ústav státu a práva a Legislativní rada vlády. Nejnovější diskusi prý ministr svolal proto, že orgány činné v trestním řízení zaujaly "netradiční výklad a prosazují ho stále poměrně razantní metodou, to jest kriminalizací příslušných osob. Ta kauza samotná je samozřejmě věcí orgánů činných v trestním řízení a k tomu my se nemůžeme vyjadřovat."

Přístup policie podle Kalouska způsobil obrovskou právní nejistotu ve výkladu příslušných zákonů, které jsou v gesci ministerstva financí. "Účelem není přinést nějaký zvrat (v kauze CASA), účelem je potvrdit, nebo aktualizovat dlouholetou výkladovou praxi ministerstva financí," dodal Kalousek. Zeman je v současnosti na dovolené, takže jeho názor na seminář se nepodařilo získat.

Sněmovna vydala svou bývalou místopředsedkyni Parkanovou ke stíhání v červenci. Poslankyně čelí obvinění z trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a zneužívání pravomoci veřejného činitele. V případě pravomocného odsouzení jí hrozí až desetiletý trest vězení. "Stále se jedná o to, zda jsem při nákupu a směně letounů CASA byla povinna zadat znalecký posudek na cenu obvyklou a zda vůbec je takový posudek možné vypracovat u vojenského materiálu," uvedla tehdy Parkanová.

-red-

tyden.cz, 22. 8. 2012, Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme