Kalousek: Úřednická vláda by sloužila k převratu proti většině ve Sněmovně

Ostře se do plánu prezidenta Miloše Zemana pustil první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. „Řekl jsem už mnohokrát, že úřednickou vládu si tato země nezaslouží,“ sdělil Právu.

24. 6. 2013

Navíc vláda, která by sloužila jako instrument k převratu proti legitimní většině ve Sněmovně, by vůbec nebyla nepolitická, ale naopak bytostně politická. V situaci, kdy má koalice většinu ve Sněmovně a pan prezident by i naproti tomu jmenoval vládu odborníků, tak já si neumím představit političtější vládu,“ uvedl Kalousek.

Také podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petra Gazdíka by byla vláda odborníků chybou.

„S vládami odborníků máme tradičně špatné zkušenosti. To, co skutečně udělaly, nebo neudělaly, se zjistí až několik měsíců či let po tom, co ta vláda skončí. Vláda je odpovědná Sněmovně, nikoli prezidentovi, byť on má nyní ten pokus. A přiznám se, že v takovémto případě určitě dojde k nějakému sporu nebo konfliktu mezi prezidentem a Poslaneckou sněmovnou,“ dodal Gazdík.

Po rozpuštění Sněmovny nadále volá levicová opozice, Věci veřejné a v případě úřednické vlády i ODS a TOP 09. „Pokud prezident jmenuje úřednickou vládu, nic to nemění na odhodlání ČSSD prosadit předčasné volby,“ řekl včera Právu lídr soc. dem. Bohuslav Sobotka.

Volby v září?

Sněmovna by se podle něj mohla rozpustit v polovině července, volby by se pak konaly v září.  „Do té doby by místo Nečasovy vlády v demisi mohla vládnout tzv. úřednická vláda,“ uvedl Sobotka. Dodal, že se sociální demokracie na nové vládě nebude podílet.

Na předčasných volbách trvají i komunisté. „Pro nás je stále primární otázka předčasných voleb,“ řekl Právu šéf poslanců KSČM Pavel Kováčik. Za nejhorší variantu označil pokračování stávající vládní koalice.

Opozice má 93 hlasů, k rozpuštění Sněmovny je třeba 120 poslanců. Stačily by tedy k tomu hlasy TOP 09 se 42 mandáty.

Variantu předčasných voleb připustila i kandidátka na premiérku Miroslava Němcová z ODS. Poté, co si poslanci odhlasují rozpuštění Sněmovny, musí prezident vyhlásit volby. Není ale pevně stanoveno, v jakém termínu.

Zeman řekl, že by s rozpuštěním Sněmovny neotálel: „Většinou se předpokládá, že to prezident nebude zbytečně protahovat a já tomu rozumím. Volby by se pak musely konat do 60 dnů.

(tin, jov, ČTK)

Právo, 24. 6. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme