Kalousek: Stát zpřísní sankce za "švarc systém"

18. 10. 2011

Počet vydaných živnostenských oprávnění na podnikání v Česku rychle narůstá. Sílí podezření, že za tím není větší podnikavost Čechů, ale snaha vyhnout se placení daní.

Zástupci firem, státu i odborů se v tomto případě vzácně shodují, je třeba útěk lidí před daněmi zastavit. Vzniká hned několik řešení, která by to měla zajistit. Zástupci zaměstnavatelských a zaměstnaneckých svazů proto na jednání tripartity v polovině minulého týdne ustavili pracovní tým, který se má daňovými úniky a jejich zamezením zabývat.

„Když bude stále více firem obcházet odvodovou povinnost za zaměstnance, budou diskriminováni ti, kteří poctivě platí,“ tvrdí Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu, který pracovnímu týmu předsedá. Za nárůstem počtu osob samostatně výdělečně činných prý lze hledat zejména takzvaný švarc systém, tedy že firmy najímají lidi ne jako zaměstnance, ale jako samostatné podnikatele, za které firmy nemusí platit zdravotní a sociální pojištění. „Kvůli růstu počtu takzvaných OSVČ se v roce 2012 vybere na zdravotním a sociálním pojištění o 10,4 miliardy korun méně,“ tvrdí Juračka. Podle něj je mezi držiteli živnostenských oprávnění velké množství lidí, kteří skutečnými podnikateli nejsou. „Dnes jsou mezi OSVČ i číšníci a kuchaři v hospodách nebo pokojské v hotelech,“ řekl Juračka.

S odbory na jedné lodi

Tažení proti švarc systému podporují i odbory. „Trh práce tento systém dlouhodobě deformuje. Jsme rádi, že na to přišli i zaměstnavatelé,“ uvedl Jaroslav Zavadil, šéf největší odborové organizace v zemi. Boj proti švarc systému podpoří i stát. Od počátku příštího roku vejde v platnost novela zákona o zaměstnanosti, která výrazně zpřísní sankce za najímání nezávislých živnostníků na pozice, ve kterých by mohli pracovat lidé na zaměstnanecký poměr.

Zaměstnanci „na živnostenský list“ bude nově hrozit pokuta až 100 tisíc korun a zaměstnavateli pak sankce od 250 tisíc korun až do 10 milionů korun, nyní jsou pokuty minimální. „Zpřísnění sankcí za zneužívání systému je základní nástroj,“ řekl ministr financí Miroslav Kalousek. Upozornil ale, že švarc systém a s ním spojené výpadky ve výběru sociálního a zdravotního pojištění nepředstavují hlavní příčinu nižšího výběru daní v poslední době.

„Když porovnáváme předpokládané a skutečně vybrané daně, hlavní příčinou nižšího výběru nejsou OSVČ, ale to, že firmy i podnikatelé uplatňují ztráty z minulých období. Mohou tak činit po dobu tří let,“ upozornil Kalousek.

Zástěrka pokladen?

Ke zvýšení výběru daní by podle Kalouska přispělo snížení výdajových paušálů, kterými si živnostníci mohou snižovat daňový základ. S návrhem snížit paušály zejména těm živnostníkům, jejichž reálné náklady jsou nízké, přišel Kalousek již v létě. U kolegů ve vládní koalici pro něj ale podporu nenašel. „V koalici o snížení výdajových paušálů diskutujeme. Nemám ale zatím většinu pro rozumné východisko,“ potvrdil Kalousek.

Vyjádřil obavu, že iniciativa tripartity je spíše „zástěrkou“ nového pokusu zaměstnavatelů a odborů prosazovat registrační pokladny. „Obávám se, že jediná doporučení, která z tripartitního týmu vzejdou, buď již konáme, nebo bude doporučeno zřízení registračních pokladen. Již když ten tým vznikal, cítil jsem za ním silný lobbistický zájem o registrační pokladny,“ řekl Kalousek. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí vzrostl počet vydaných živnostenských oprávnění pro fyzické osoby za tři čtvrtletí letošního roku o více než 81 500.

František Bouc

Lidové noviny, 18. 10. 2011, Rubrika: Peníze a byznys, str. 13

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme