Kalousek o heslu ČSSD: Fungující stát může být i diktatura

TOP 09 představí svůj volební program a zahájí předvolební kampaň 12. září. O týden dříve výkonný výbor schválí kandidátky a jejich lídry, rozhodlo předsednictvo strany. Novinářům to řekl místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Krajské organizace strany do úterý odevzdaly své návrhy kandidátek pro předčasné volby, v některých krajích je navrženo více variant.

27. 8. 2013

O variantách by měl Kalousek v příštích dnech diskutovat s předsedou hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petrem Gazdíkem. Hnutí na kandidátky stejně jako v minulých sněmovních volbách navrhlo své členy. "Navrhneme předsedovi Karlu Schwarzenbergovi variantu, která je podle nás lepší. Celkové schválení bude na něm a na výkonném výboru TOP 09," řekl novinářům Gazdík.

Kalousek: Fungující stát může být klidně i diktatura. Ale nám půjde o plně demokratický fungující stát a o to svedeme střet.

Celostátní vedení by mělo rozhodnout například o podobě kandidátky v Jihočeském kraji, kde STAN na druhé místo navrhuje českobudějovického primátora Juraje Thomu. S tím ale nesouhlasí regionální TOP 09. Vadí jí, že Thomu stíhá policie. Primátor je obviněn ze zneužití pravomoci při podepsání dodatku ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení v roce 2010. Thoma vinu popírá. Lídrem kandidátky na jihu Čech bude poslanec Zdeněk Bezecný.

Předsednictvo jednalo také o přípravě volební kampaně a programu pro předčasné volby. Podle Kalouska jedním z témat bude "zápas o demokratický charakter státu". Vymezil se proti heslu "Prosadíme dobře fungující stát", na který chce voliče lákat ČSSD. "Fungující stát může být klidně i diktatura. Ale nám půjde o plně demokratický fungující stát a o to svedeme střet," uvedl Kalousek. Kromě toho chce strana svůj program zaměřit na rozpočtovou odpovědnost a proevropskou zahraniční politiku.

ČTK

tyden.cz, 28. 8. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme