Kalousek k podpoře exportu: Podnikatelé by se měli zaměřit na projekty EBRD

V rámci podpory exportu se chce vláda dál opírat o Českou exportní banku a pojišťovnu EGAP, které jsou zavedenými instrumenty. Ministr financí Miroslav Kalousek to řekl v projevu, jímž zahájil konferenci Podpora exportu a ochrany mezinárodních investic. Podle ministra je rovněž důležitá účast podnikatelů na rozvojových projektech Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Zdůraznil zároveň, že vláda sice poskytuje záruky nebo kontakty, hlavní je ale odvaha a invence samotných podnikatelů.

11. 3. 2013

Kalousek konstatoval, že Česká republika jako středně malá ekonomika je na exportu závislá. "Domácí trh zvládne jen 20 procent kapacit, 80 procent se vyveze, naopak na domácím trhu se spotřebovává 60 procent importu,"řekl ministr.

Jedna koruna vložená do podpory exportu generuje zhruba 4,8 koruny. "To funguje ale jen v situaci, kdy je to vloženo do projektu, kde je návratnost zaručena," upozornil Kalousek.

Promyšlená proexportní politika nutností

Vláda se chce podle ministra dál opírat o instrumenty, které fungují. Organizační a personální opatření podle něj povedou k ještě větší efektivitě České exportní banky a pojišťovny EGAP. "Tyto dva instrumenty jsou důvěryhodné, podléhají nezávislému regulátorovi. Kontrola je efektivní a promyšlená," míní ministr. Česko se chce angažovat hlavně na třetích trzích.

Kalousek připomněl, že by nyní mělo exportu napomoci schválené navýšení úvěrové kapacity EGAP o deset miliard korun na 280 miliard. Kapacita by mohla být navíc navýšena ještě jednou. Záležet bude na smysluplných projektech exportérů. "Pokud by tato úvěrová kapacita byla vyčerpána smysluplnými projekty a další projekty, které by byly velmi perspektivní, by stály pouze na tom, že máme omezenou pojistnou kapacitu, tak jsme připraveni k takovému kroku určitě ještě jednou v letošním roce. Jsme připraveni tímto způsobem koncipovat rozpočet na rok 2014," uvedl na konferenci Kalousek.

Pojištění EGAP využívají firmy hlavně na úvěry od bank pro export do rizikových zemí, kde existuje zvýšená pravděpodobnost, že za zboží nedostanou zaplaceno. Úspěch tuzemských podniků na zahraničních trzích, zejména těch rizikových, podle vývozců na garancích poskytovaných prostřednictvím EGAP přímo závisí.

Navrhl přitom ještě jeden instrument, na nějž by se Češi měli zaměřit. Významná by podle něj byla účast české podnikatelské sféry na rozvojových projektech EBRD ve třetích zemích. "ČR už nemůže přijímat pomoc, ale může se podílet na projektech. Nezaznamenal jsem ale přínos pro Českou republiku. Je třeba zajistit větší účast. Chceme se na to zaměřit," konstatoval Kalousek.

Klíčové jsou podle něj nyní připravené projekty, kompetentní podnikatelé a konkurenceschopné podmínky. "Je pro vládu mimořádnou pritoritou. Je ale třeba si uvědomit, že vláda může otevírat dveře, poskytovat záruky, nezbytné kontakty, ale nemůže to zařídit, to mohou jen samotní podnikatelé," dodal ministr.

(ket)

ct24.cz, 11. 3. 2013, rubrika: Ekonomika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme