Kalousek i Okamura. Středočeský boj o posty

Poslanci dnes volí své vedení. Mohli by v něm být až čtyři středočeští zástupci. Jan Hamáček a Jaroslava Jermanová už mají křesla víceméně jistá. O další chtějí bojovat Miroslav Kalousek a Tomio Okamura. Pokud středočeského poslance a exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zvolí na dnešním jednání Sněmovny místopředsedou, velkou měrou za to bude moci jeho nabroušený jazyk pohotového řečníka. A to nejen směrem k exposlanci Davidu Rathovi, s nímž se často vzájemně napadali.

27. 11. 2013

„My jsme Kalouska vybrali jako kandidáta proto, že jsme mu tou funkcí chtěli zajistit přednostní právo vystupovat. Jako obratný řečník tak bude moci rychle reagovat na projevy svých kolegů, což se nám bude hodit,“ vysvětlil šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Návrh prošel jednohlasně a přišel s ním předseda strany Karel Schwarzenberg. Kalouskova výřečnost však nebyla jediným kritériem, zároveň totiž podle Gazdíka jde o zkušeného sněmovního matadora.

Miroslav Kalousek reaguje na urážky Davida Ratha: „Jsem ochoten připustit v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat.“

Tím je i možný budoucí šéf Sněmovny Jan Hamáček. U něj podle stranického kolegy Jeronýma Tejce rozhodovaly při nominaci zkušenosti z domácí i zahraniční politiky. „Předseda Sněmovny reprezentuje i v zahraničí a parlamentní diplomacie je součástí té státní. A v tomhle byl Hamáček jako bývalý šéf zahraničního výboru jasnou volbou,“ vysvětlil Tejc.

Okamura chce neplacené místopředsedy

To pravděpodobná budoucí první místopředsedkyně Jaroslava Jermanová znala do pondělního jednání Sněmovny průběh zasedání jen z televizní obrazovky. „Nevím, kolik takových jednání jsem viděla. Často jsem ale naštvaně vypínala,“ přiznala.

Jermanová strávila osm let v obecním zastupitelstvu, z toho čtyři roky jako starostka. „Myslím, že řídit obecní zastupitelstvo je mnohdy těžší než vést Sněmovnu,“ tvrdí nyní. V malé obci podle ní dostává politik velmi rychle zpětnou vazbu od občanů, kterých se rozhodnutí bezprostředně dotýkají.

O post místopředsedy se chce ucházet na návrh svého klubu i další sněmovní středočeský nováček Tomio Okamura, který to oznámil na poslední chvíli až včera odpoledne. Svou kandidaturu však bere formálně a spojil s ní hned i návrh na změnu ve funkcích v čele Sněmovny. „Ta by spočívala v tom, že by ze čtyř místopředsedů byli placeni jen dva,“ nastínil šéf poslanců Úsvitu přímé demokracie Radim Fiala.

O všech čtyřech středočeských kandidátech budou poslanci hlasovat na dnešním jednání Sněmovny. Kdyby byli středočeští zástupci maximálně úspěšní, na zástupce z jiných regionů zůstane jedno křeslo místopředsedy.V minulosti byli ve vedení dolní komory i Kateřina Klasnová či Stanislav Gross. Oba kandidovali do Sněmovny za střední Čechy.

Nedá se však říci, že by právě složení sněmovního vedení mělo na Středočechy nějaký přímý pozitivní vliv. Pravdou ale zůstává, že střední Čechy jsou největším krajem s největším počtem voličů i zvolených poslanců.

Zuzana Fojčíková

Mladá fronta DNES, 27. 11. 2013, rubrika: Střední Čechy, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme