Kalousek: Husákovským režimem vycepovaný fízl nepatří do státní správy

Politici TOP 09 si podle exministra Miroslava Kalouska vyhrazují právo změnit služební zákon, jakmile to bude možné. Vadí jim totiž, že jako absolvované vysokoškolské studium bude služební zákon uznávat i Fakultu státní bezpečnosti a Fakultu ochrany státních hranic Vysoké školy SNB, stejně jako moskevský institut MGIMO.

11. 9. 2014

„Husákovským režimem vycepovaný komunistický fízl nepatří do státní správy 25 let po listopadu 1989 a při první příležitosti se tento váš rudý názor pokusíme změnit,“ řekl ve sněmovně Kalousek poté, co jeho TOP 09 a druhá opoziční pravicová strana ODS neprosadily, aby se tyto školy neuznávaly.

„Nás tento postoj nepřekvapil u klubů KSČM a hnutí ANO vzhledem k anamnéze jejich předsedů, ale samozřejmě z určitého úhlu pohledu je nutno obdivovat postoj historických stran ČSSD a KDU-ČSL, které neváhaly buď přiznat barvu, anebo pochopit pragmaticky horký tep doby,“ pustil se Kalousek do dalších stran. Obě opoziční pravicové strany přitom spolu s ČSSD, ANO i lidovci hlasovaly pro dohodu onovémslužebním zákonu (více o tom najdete zde).

„Přesto, že náš názor zůstal v menšině a nám nezbývá než to vzít na vědomí,dovolte, abychom si ponechali názor, že toto komunistické represivní učiliště nebylo plnohodnotnouvysokou školou, že jeho absolventi nemají plnohodnotné vysokoškolské vzdělání,“ řekl poslancům ve sněmovně Kalousek, když neprošel pozměňovací návrh jeho kolegy Daniela Korteho, aby se neuznávaly jak Fakulta státníbezpečnosti, tak Fakulta ochrany státních hranic Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti.

O to, aby se neuznával moskevský institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), usiloval předseda ODS Petr Fiala. V původním návrhu služebního zákona to tak původně dokonce bylo, jenže ministr zahraničí Lubomír Zaorálek požádal v koalici, aby absolventi MGIMO dostali výjimku. Absolventem diplomatické školy v Moskvě je například končícíčeskýeurokomisař Štefan Füle.

Kalouskovu výhradu k tomu, že škrtnutí škol, jež mu vadí, neprošlo, podpořil předseda Úsvitu přímé demokracie Tomio Okamura. „Hnutí Úsvit souhlasí s tím, že za vysokoškolské vzdělání adekvátní pro službu ve státní správě nelze považovat vzdělání získané studiem na Fakultě státní bezpečnosti či na Fakultě ochrany státních hranic. Hnutí Úsvit je proti tomu, aby ve státní správě pracovali absolventi těchto vysokých škol,“ řekl Okamura. Úsvit přitom nakonec jako jediné uskupení hlasoval proti služebnímu zákonu jako celku.

Proti Kalouskově kritice se ohradil šéf komunistů Vojtěch Filip, zatímco předseda ANO Andrej Babiš slova bývalého ministra financí přešel. „Nevím, o jaké anamnéze hovoří a já také nezpochybňuji jeho vysokou školu. Jenom bych chtěl říct, že nerozlišuji lidi podle toho, jakou vystudovali školu, jestli střední, vysokou, takovou nebo makovou, ale podle jejich morálních kvalit a jejich odbornosti. V tomto ohledu jsem přesvědčen, že se hluboce mýlí, když rozlišuje lidi podle toho, na jakou školu chodili, neposuzuje je podle jejich činů. Protože nikoliv podle slov, ale pouze činů poznáte lidi,“ řekl komunista Filip. Jeho kolega Pavel Kováčik poukázal na paradox, že TOP 09 pro zákon, který kritizuje, hlasovala, zatímco komunisté se zdrželi hlasování.

Josef Kopecký

idnes.cz, 10. 9. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme