Kalousek: Hlavní je, že náměstek pro státní službu nebude mít personální pravomoc

Koalice se dohodla s částí opozice na znění novely zákona o státní službě. Ten mění postavení úředníků. Nevznikne generální ředitelství státní správy, jak původně vládní politici chtěli. Nahradí jej náměstek pro státní správu na Ministerstvu vnitra. Zákon začne platit 1. ledna 2015 a jeho zavedení přijde na půl miliardy korun.

7. 8. 2014

„Nevznikne funkce generálního ředitele státní služby. Jeho kompetence si z velké části rozdělí Ministerstvo vnitra a Ministerstvo financí,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Obě zmíněná ministerstva budou připravovat podobu státní správy. Ministerstvo vnitra bude rozhodovat o personáliích, vzdělávání úředníků nebo o metodice výkonu státní správy. Na Ministerstvu vnitra také vznikne nově funkce náměstka pro státní službu. Jmenovat ho bude vláda, a to na šest let.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska hlavní je, že tento náměstek nebude mít personální pravomoc. Původně měl generální ředitel státní služby jmenovat a odvolávat státní tajemníky. Nově je na návrh každého ministra jmenuje vláda.

Martin Plíšek z TOP 09 iDNES.cz řekl, že zrušení generálního ředitelství navrhla koalice hned v úvodu středečního jednání. Stejně tak jeho podřazení kompetencí zejména pod Ministerstvo vnitra. TOP 09 podle něj při jednání ustoupila ze svého požadavku, aby na ministerstvech byl jeden typ náměstků. Nadále budou dva, a to pro řízení sekcí a až dva političtí náměstci. S dohodou je Plíšek, stejně jako jeho strana, spokojen. Podle něj je velmi pravděpodobné, že bez potíží projde parlamentem.

Výsledek nočního jednání si chválí i ODS. „Uzavřeli jsme politickou dohodu s vládní koalicí. Představuje rozumný kompromis. Ten je vzájemný,“ oznámil šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Námitky má předseda komunistů Vojtěch Filip. Tvrdí, že vnitro dohodou získá extrémní posílení pravomocí. Podle něj jde navíc o velký ústupek pravici.

Středeční dohoda znamená, že jednání sněmovny bude v pátek přerušeno do 27. srpna. Do té doby pracovní skupina, v nichž má zastoupení i opozice, dopracuje finální podobu novely. „Zákon bude platit od 1. ledna 2015,“ potvrdil Sobotka termín, o kterém koalice hovořila už dříve. Sobotka uvedl, že zavádění novely vyjde zhruba na půl miliardy korun. Zdroje vláda hledá.

Na večerním jednání chyběl Dienstbier

Jednání všech parlamentních stran začalo po 20. hodině v prostorách sněmovny a trvalo zhruba hodinu a půl. Odpoledne mu předcházela koaliční rada. Ta rokovala na Úřadu vlády tři hodiny, z toho hodinu věnovala připravovaným změnám v pravidlech pro úředníky. Na avizovaný brífink ale novináři čekali v podvečer marně, byl zrušen. „Mám od pana premiéra pověření, říci vám jen jednu větu, a to: Koalice se dohodla o společném postupu a návrhu, který předloží opozici na večerním jednání,“ sdělil mluvčí vlády Martin Ayrer.

Oslovení politici mlčení do schůzky parlamentních stran respektovali. Šéf lidovců Pavel Bělobrádek v SMS jen potvrdil, že se koalice shodla na společném postupu.

„Dodržím dohodu, že napřed budou informováni zástupci opozice,“ řekl iDNES.cz ministr Jiří Dienstbier s tím, že z večerního jednání se kvůli jiným povinnostem omluvil. Podle některých neověřených informací je ale důvod jeho absence jiný. Odpoledne se neshodl s premiérem na vizi podoby generálního ředitelství státní správy. Dienstbier se zastával původního modelu, Sobotka kompromisu.

„Dohodli jsme se, že by nebylo fér záměr, který jsme přijali a chceme ho sdělit opozici a dát jim ho i na papíře, sdělovat opozici prostřednictvím médií,“ řekl iDNES.cz šéf klubu poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. Na otázku, zda jednání bylo jiskrné odvětil, že takové je každé jednání. „Toto bylo jiskrné průměrně,“ zasmál se poslanec.

„Žádný návrh jsme zatím neobdrželi. Večerní jednání ale nebude dlouhé. I když mohlo by to být i opačně,“ řekl iDNES.cz necelé dvě hodiny před večerní schůzkou Martin Plíšek z TOP 09 s tím, že tato strana se ve Sněmovně sejde půl hodiny před schůzkou s koalicí, aby doladila detaily jednání.

ODS ještě před jednáními poslala své připomínky na Úřad vlády písemně. „Nechceme generální ředitelství státní správy v takové podobě, v jaké bylo navrženo,“ uvedla před večerní schůzkou poslankyně Jana Černochová na otázku, co je pro ODS nepodkročitelnou podmínkou dohody.

hv

iDNES.cz, 6. 8. 2014, rubrika: Zprávy

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme