Kalousek: Euro nyní prodělává nejtěžší zkoušku své historie

7. 4. 2010
Podle exministra financí a prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska euro nyní prodělává v souvislosti s krizí nejtěžší zkoušku své historie. Jak ale Kalousek potvrdil v rozhovoru pro agenturu Mediafax, stále je pro přijetí společné měny.

"Ještě pořád se domnívám, že pro nás jakožto silně proexportně orientovanou ekonomiku je přijetí eura výhodné. Není to deset nula, má to své výhody i nevýhody. Ale jsem příznivec toho, aby byl stanoven pevný termín přijetí eura," reagoval Kalousek na dotaz, jak se dívá na společnou evropskou měnu a problémy s ní spojené. "Na konkrétním datu by měla být shoda a následně bychom k němu měli věrohodně směřovat, zejména fiskální politikou," dodal Kalousek.

"Na druhou stranu nelze nevidět, že euro nyní prodělává nejtěžší zkoušku své historie," uvedl exministr financí v narážce na řeckou krizi a problémy dalších několika států eurozóny. "Překoná-li euro tuto zkoušku, a jsem v tomto ohledu celkem optimista, budu i nadále tvrdit, že je pro nás výhodnější do eurozóny vstoupit. Už jenom pro to, že ve své vlastní politické reprezentaci máme politiky ještě nezodpovědnější než Panhelénské hnutí a jeden nikdy neví, kdo tady bude vládnout," přirovnal Kalousek nejmenované české politiky ke straně, která dovedla Řecko až do situace, v níž se právě nachází. "A pokud euro tuto zkoušku nepřekoná, tak holt budeme svůj názor muset nějakým způsobem korigovat tváří v tvář realitě," doplnil místopředseda TOP 09.

V souvislosti s řeckou krizí se také často hovoří o nedostatečných kontrolních a represivních mechanismech eurozóny, protože řecké účetnictví bylo prokazatelně zfalšované. "Euro byl projekt, který byl zakládán v euforii optimismu, spolupráce, vzájemné důvěry a měl tu výhodu, že krátce po jeho startu přišla dlouhá doba hospodářského růstu," řekl k tématu Kalousek. "Jenže základem eura byla politická dohoda, takže se holt pozapomnělo na celou řadu kontrolních a především represivních mechanismů. A ty nám teď chybí," dodal Kalousek.

Pokud však jde o případnou změnu kontrolních a represivních mechanismů, přílišný optimista exministr financí není. "Aby se tyto mechanismy doplnily nebo změnily, musely by se země eurozóny dohodnout. A taková dohoda bývá velmi složitá," řekl. "Když jsem před chvílí říkal, že euro stojí před svou největší zkouškou, tak jsme ji právě tak trochu definovali: nejde ani tak o to, jak se podaří nebo nepodaří vyřešit Řecko, ale především o to, nakolik se podaří nebo nepodaří učinit důvěryhodnými a účinnými další mechanismy a procesy pro podobné případy," uvedl exministr financí.

"Dosáhnout takovéto dohody je nadlidský diplomatický úkol, který v prvé řadě vyžaduje silného lídra evropského formátu, jenž by takovou dohodu dokázal prosadit. Budu držet palce každému, kdo se o to pokusí, ale vůbec si netroufám odhadnout, jestli se to podaří, nebo ne," popsal svůj pohled na věc Kalousek. "Mluvíte s člověkem, kterému se podařilo udělat dohodu o změně v šesté směrnici o DPH, což se nepodařilo sedmi mým předchůdcům. Bylo to nesmírně náročné, a přitom to v porovnání s tímto úkolem vypadá jako rozdíl mezi postavením koloběžky a meziplanetární rakety," uzavřel téma Miroslav Kalousek, který jako ministr financí vlády Mirka Topolánka předsedal Radě ministrů financí Evropské unie.

Jiří Táborský
kurzy.cz, 7. 4. 2010, Rubrika: Finance
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme