Kalousek chce superministerstvo. Spojením dopravy, průmyslu a místního rozvoje

Evoluce namísto revoluce – v tomto duchu vyladila TOP 09 svůj volební program. Namísto velkých reforem chce jít cestou pozvolných úprav a rovných podmínek. Odmítá tak balík daňových úlev pro podnikatelský sektor, jak ho nabízí ODS, i množinu podpor z plánu ČSSD.

12. 9. 2013

"To je jen nadržování tu doleva, tu doprava. My chceme stejné podmínky pro všechny," uvedl první místopředseda strany a lídr středočeské kandidátky Miroslav Kalousek.

Přesto jeden velký plán TOP 09 má, a to sloučení tří stávajících resortů do ministerstva hospodářství. Nečasova vláda uvažovala o tom, že se spojí průmysl a doprava, Kalouskův tým připojil ještě správu miliard z evropských fondů v gesci ministerstva pro místní rozvoj.

Kolos hospodářského ministerstva by měl vytvářet rovnou protiváhu resortu financí. "Finance by měly na starosti hlídání úspor a snižování deficitu, hospodářství by naopak více akcentovalo vývoj ekonomiky a investice," popsal vizi Kalousek. Podle něj rozsekání agend na čtyři resorty rozbíjí konstruktivní debatu, samostatné úřady pro průmysl a dopravu považuje za muzeální kousky.

"Nemáme dopravní a průmyslovou politiku, máme hospodářskou politiku," vysvětlil.

Pokud by TOP 09 našla pro svůj záměr partnera, realizaci slučování by chtěla uskutečnit v průběhu dvou let. Zákon by začal platit a agendy by se zvolna dávaly dohromady, přičemž některé dopravní by přešly například pod dohled resortu zemědělství.

Kateřina Surmanová

iHNed.cz, 12. 9. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme