Kalousek: Byla to seriózní a velmi věcná debata

Předseda poslanců opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek zavítal v pondělí večer na Úřad vlády, aby premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) osobně předložil nabídku, která se týká přijetí fiskálního paktu a rozpočtu vlády. Kalousek požaduje, aby vláda ročně snižovala strukturální deficit o půl procenta. Sobotka po jednání nevyloučil, že na tuto variantu dojde.

1. 7. 2014

Ke schválení fiskálního paktu, tedy jakéhosi opatření proti zadlužování, potřebuje Sobotkova vláda 120 poslaneckých hlasů, disponuje však jen 111. Podpora TOP 09 by proto Sobotkovi přišla vhod.

„Mohla by to být jedna z alternativ,“ připustil po jednání premiér. Zatím je ale podle něj potřeba, aby se nad návrhem sešli odborníci z ministerstva financí i koaliční partneři. „Pokládám za důležité, abychom podrobnosti tohoto návrhu nechali zpracovat a rozpracovat ministerstvem financí, abychom přesně věděli, co by to znamenalo z hlediska rozpočtového vývoje,“ uvedl.

Kalousek odcházel s dobrým pocitem 

Kalousek si debatu pochvaloval. „Měl jsem pocit, že pan premiér mi porozuměl, že tu nabídku vzal vážně. Samozřejmě chápu, že ji musí projednat s koaličními partnery a v celé vládě. Shodli jsme se na tom, že poté, co ji projedná, se nad tímto tématem opět sejdeme,“ informoval.

„Byla to seriózní, velmi věcná debata. V jednotlivých číslech po jednotlivých letech jsem předložil panu premiérovi naši představu, která kdyby byla respektována, tak jsme připraveni podpořit fiskál kompakt, fiskální ústavu a koneckonců i rozpočty, které by odpovídaly této střednědobé fiskální strategii,“ popsal.

Dodal, že by pro vládu neměl být problém na jeho návrh přistoupit, neboť je sociálně citlivější než to, co navrhuje ministr financí Andrej Babiš.

„On vyhlásil vyrovnané rozpočty v roce 2017 a varianta, kterou jsem předložil já, a kterou bych pokládal za dostatečnou, předpokládá v roce 2017 strukturální deficit 0,8 procenta. To znamená, že naše varianta je výrazně sociálně citlivější než cíl, který vyhlásil ministr financí. Domnívám se, že by to pro vládu neměl být žádný problém dodržet strategii, kterou navrhujeme jako minimální,“ podotkl Kalousek.

Václav Lang

novinky.cz, 30. 6. 2014, rubrika: Domácí

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Daňový systém
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme