Kalousek: Bátora je rasista, ve státní správě nemá co dělat

11. 8. 2011

Už jen Věci veřejné hájí Ladislava Bátoru v pozici ředitele personálního odboru na ministerstvu školství. Včera se kvůli němu na zasedání vlády strhla ostrá diskuse o jeho budoucnosti. Ministři a špičky TOP 09 Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg pro Právo označili Bátoru za „rasistu“ a „pomatence“ a vyslovili se pro jeho odchod z ministerstva. Stejný názor má i premiér a šéf ODS Petr Nečas.

Kalouskovi vadí Bátorovy výroky na adresu homosexuálů, ale hlavně pak jeho rasistické názory. Označil ho za starého fašouna. Bátora v médiích mluví například o „žluté rase“.

„Původně jsem myslel, že v souvislosti s panem Bátorou budu zdrženlivý. Ale kdo v souvislosti s jakoukoli národností či barvou pleti používá slovo rasa, tak je prostě rasista,“ řekl včera Právu Kalousek.

„Neumím si představit, že někdo příčetný používá termíny žlutá rasa, bílá rasa. To nevím, jestli jsem v Norimberku roku 1935, nebo v Praze roku 2011. Zásadně se ohrazuji proti tomu, aby takový člověk měl co do činění s českou vládou,“ zdůraznil Kalousek.

Kalousek podle informací Práva ve vládě připomněl, že exekutivu netvoří jen ministři, ale i náměstci a ředitelé odborů.

Kalousek: Bátora…

Z toho podle Kalouska vyplývá, že šéf odboru Bátora svými výroky poškozuje pověst celého kabinetu.

Ministr zahraničí a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg po zasedání vlády Právu řekl, že s ministrem Kalouskem naprosto souhlasí. „Ministr Dobeš by měl zvážit personální výměnu. Pomatenci typu Bátory by neměli ve státní správě vůbec figurovat. Na rozdíl od tohoto pomatence měl duce (Mussolini) aspoň nějaký světonázor,“ prohlásil pro Právo.

O Bátorovi bude premiér Nečas podle svých slov jednat s ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Po jednání vlády řekl, že „nelze mávnout rukou nad jeho výroky“. Nechtěl ale konkretizovat to, co plánuje sdělit přímo Dobešovi. Už v úterý premiér řekl, že „státní úředník se nesmí chovat jako politický aktivista“.

Ministr Dobeš však včera Právu řekl, že svůj postoj k Bátorovi změnit nehodlá. I nadále jej pokládá za „svědomitého národovce“ a z funkce ho neodvolá.

Stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rovné příležitosti Michaela Marksová-Tominová Nečase za jeho postoj pochválila a současně ho vyzvala, „aby se svou autoritou premiéra zasadil o to, aby pan Bátora ze státní správy definitivně zmizel“. Aktivity Bátory, který ve sněmovních volbách 2006 kandidoval za nacionalistickou Národní stranu, padají na celou vládu, zdůraznila.

Bátora se těší podpoře Hradu a osobně prezidenta Václava Klause. Proti jeho angažmá na školství se zvedla vlna protestů. Dvacítka senátorů napříč kluby a nevládní organizace poukázaly v otevřených dopisech na Bátorovy názory a vyzvaly premiéra, aby věc řešil.

Marek Přibil

Právo, 11. 8. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme