Kalousek: Babiš chce zlikvidovat menší podniky, aby nepřekážely oligarchům

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se v úterý ostře vymezil proti miliardáři a lídrovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Podle Kalouska majitel největšího potravinářského komplexu v Česku na sebe nedávno bezděky prozradil, že mu jde v politice hlavně o posílení své podnikatelské pozice.

2. 10. 2013

"Ani to tak dlouho netrvalo, abychom zjistili, proč Babišovo ANO kandiduje a o co mu skutečně jde. Cílem je propojení státní moci s velkými podniky a vytvoření politicko-podnikatelského mocenského komplexu," řekl Právu Kalousek.

Dodal, že tomuto modelu samozřejmě překáží tvořivost malých a středních podnikatelů a svobodná soutěž bez klientelismu. "Všichni ti 'paraziti' (Mládek) a 'klišé a kecy' (Babiš) by měli být zlikvidováni, aby nepřekáželi oligarchům. Mohu říci jediné, že uděláme vše pro to, aby Mládkové a Burešové tohoto cíle nedosáhli," poznamenal.

Kalousek reagoval na Babišův výrok, který pronesl minulý týden na návštěvě Jihomoravského inovačního centra v Brně. Babiš měl říci, že není potřeba podporovat malé a střední firmy, protože to je "klišé a kecy", nýbrž velký průmysl, který má v Česku tradici.

Bureš mělo být Babišovo krycí jméno v době komunismu, když měl spolupracovat s StB, jak ukazují nedávno zveřejněné dokumenty. Babiš to popírá a soudí se kvůli tomu se slovenským Ústavem paměti národa. Kalousek se také vymezuje proti stínovému ministru financí ČSSD Janu Mládkovi, který nazval živnostníky parazity, za což se později omluvil.

dan, Právo

novinky.cz, 2. 10. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme