Kalousek: Ano, může být líp. Zřejmě pro Agrofert

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek vyzval lídra hnutí ANO Andreje Babiše, aby přestal kritizovat politiku někdejší vlády a začal plnit sliby, které voličům před volbami dal. "Pokud bude úspěšný, já mu zatleskám," uvedl Kalousek v rozhovoru pro ČT24. Reagoval tak na dnešní brífink představení nové Rady ekonomických poradců, která bude radit hnutí ANO. Její člen, analytik Aleš Michl, mimo jiné mluvil o chybě Nečasovy vlády v době krize příliš škrtat. Podle Kalouska ale vláda musela dostat rozpočty "pod kontrolu".

6. 11. 2013

Rada ekonomických poradců kritizuje například zvyšování daní z přidané hodnoty. Babiš chce naopak daňovou zátěž snižovat. Podle Kalouska by se ale měl zamyslet nad tím, zda snížení DPH skutečně promítne v konečných cenách pro spotřebitele, nebo bude naopak výhodné pro Babišovu společnost Agrofert a její marže. "Pan Babiš si možná myslí, že co je dobré pro Agrofert, je dobré pro Českou republiku. Já mám o tom jisté pochybnosti," dodal Kalousek.

Podle něj by totiž příští vláda měla spíš hledat snižování příjmu u sociálního pojištění. "Je-li prostor ke snížení daní, pak to, co nás pálí nejvíc, jsou vedlejší náklady práce (tedy pojištění). Tak snižujme raději vedlejší náklady práce. Nicméně pro skupinu Agrofert je DPH zřejmě daleko klíčovější," uvedl bývalý ministr.

Kalousek odmítá i další dnešní kritiku mířící primárně na hlavu dřívějších ekonomických ministrů. Podle Aleše Michla bylo chybou, že stát v době prosperity nespořil a po nástupu ekonomické krize zvýšil daně a zabrzdil ekonomiku. "Nešetřilo se, když se šetřit mělo, takže v okamžiku, kdy skutečně veřejné finance mohly trochu ekonomiku podržet, tak jsme byli téměř na bodu rozvratu, skoro na 6 procentech deficitu, takže tím klíčovým cílem bylo dostat veřejné rozpočty pod kontrolu," zmínil Kalousek. Podle něho nešlo dluhovou krizi řešit dalším zatížením státního deficitu. "To znamená pouze přilévat olej do ohně," dodal.

(jan)

ct24.cz, 6. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme