Kalousek: Amnestie je tragédie, ale není to na nedůvěru vládě

Horké chvilky čekají premiéra Petra Nečase (ODS) ve středu na zasedání vlády. Koaliční partneři z TOP 09 i z LIDEM kritizují vyhlášení amnestie, kterou premiér spolupodepsal, a žádají vysvětlení, proč o tak závažném kroku vládu předem neinformoval.

7. 1. 2013

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) přesto nevidí důvod, proč by kvůli tomu měla Sněmovna hlasovat o nedůvěře vládě, jak to navrhuje ČSSD.

„Amnestie je tragédie, nemělo se to stát, ale vinit z toho vládu a vyvolávat hlasování o nedůvěře je mimo běžný proces, který nechápe ústavu. Je to zástupný problém pro opoziční divadlo,“ řekl Kalousek v ČT. Vedení TOP 09 jako vládní strany v usnesení odmítlo nést za amnestii odpovědnost. Podle Kalouska není vláda ústavně odpovědná za podobu amnestie, ale jen za její provedení, protože ji provádí státní aparát. „Premiér kontrasignoval rozhodnutí prezidenta a zavázal se tak, že vláda amnestii provede. Vláda jako celek není odpovědná za důsledky amnestie, ale za to, že rozhodnutí prezidenta bude provedeno,“ dodal.

Jeho protihráč v ČT předseda ČSSD Bohuslav Sobotka soudí, že Sněmovna má právo se k amnestii vyjádřit. „V situaci, kdy desetitisíce lidí podepisují petice proti amnestii, je na místě, aby toto téma řešila Poslanecká sněmovna,“ uvedl. Vicepremiérka pro boj s korupcí Karolína Peake (LIDEM) kritizuje hlavně, že bude zastaveno stíhání u dlouho prošetřovaných hospodářských kauz. „Chceme slyšet od pana premiéra i ministra spravedlnosti, kteří jediní o amnestii věděli, jejich pohnutky pro souhlas s takto širokou amnestií,“ uvedla v televizi Prima Family.

V petici už je 90 tisíc lidí proti

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová si myslí, že Nečas za amnestii nese odpovědnost. Rozsah amnestie hodnotí jako škodlivý. „Povinnost kontrasignace není výkon poštovního doručovatele. Pokud odpovídá vláda, a Petr Nečas je předseda vlády, lze těžko jeho participaci na amnestii takto vyprázdnit,“ řekla.

Proti amnestii sílí i hlasy veřejnosti, v internetové petici už s ní vyjádřilo nesouhlas téměř 90 tisíc lidí a na pražské Městské státní zastupitelství už dorazilo i trestní oznámení na osobu prezidenta Václava Klause.

Oldřich Danda

Právo, 7. 1. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme