Husák: Mobilní operátory „děsí“ vstup konkurence na telekomunikační trh

Exposlanec Jan Husák byl jedním z hlavních navrhovatelů, aby v aukci na kmitočty po analogovém televizním vysílání byly vyčleněny speciální frekvence pro nového operátora a stávající operátoři měli povinnosti pustit jej do svých sítí.

1. 10. 2013

Podle husáka by bez vstupu nového operátora na český trh v česku chyběla konkurence. Pokud Telefonika uspěje se svou žalobou a nový operátor do Česka nepřijde, mobilní volání a internet budou v ČR opět velmi drahé a operátoři budou znovu své zákazníky “vysávat“ jako pijavice.

Úspěch Telefoniky u soudu by byl katastrofou pro českého zákazníka

V pátek Telefonica podala žalobu k Městskému soudu v Praze kvůli vyčlenění speciálních frekvencí a podmínek, které by usnadnily vstup nového operátora na Český trh. “Pokud Telefonica s žalobou uspěje bude to důkazem “chybného a nevysvětlitelného jednání bývalého předsedy ČTU Pavla Dvořáka, který těsně před ukončením funkce předsedy ČTU, rozhodl o vyhlášení druhé aukce s podmínkami naprosto protichůdnými proti podmínkám aukce první. Tímto rozhodnutím dal operátorům přímo návod k žalobě! Pokud soud shledá, že je žaloba podána oprávněně, doplatí na to  než český zákazník. Na trh pak pravděpodobně nevstoupí žádný nový operátor a stávající 3 operátoři znovu “utáhnou šrouby“. Mobilní volání a internet v Česku by za pár let mohly být opět jedním z nejdražších v Evropě, jak tomu až do roku 2012, než jsem prosadil změnu v zákoně a podmínkách aukce,“ sdělil Husák, bývalý předseda sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl. Pouze pokud vstoupí nový operátor, dojde k zostření konkurence, ceny za mobilní volání by mohly i nadále klesat a navíc by došlo k navýšení investic operátorů do sítí. “Bez nové konkurence stávající operátoři budou moci znovu české zákazníky “vysávat“ jako pijavice a získané peníze místo investic do českých sítí budou opět odcházet do zahraničí do kasiček jejich mateřských společností,“ popsal možný scénář Husák.

Podmínky aukce stejně nahrávají stávajícím mobilním operátorům, není třeba je “vylepšovat“

Kmitočty po analogovém televizním vysílání by po vydražení měly sloužit pro vysokorychlostní internet 4G, který občanům a firmám bude poskytovat dosud nevídané rychlosti internetového přenosu. “Podmínky aukce navržené bývalým předsedou ČTÚ Dvořákem jinak stále “nahrávají“ do karet stávajícím mobilním operátorům. A to já odmítám,“ řekl Husák. Úřad totiž navrhl, aby si stávající operátoři mohli po dobu 5 let benevolentně započítávat i své dosavadní služby 3G za vysokorychlostní, což by operátorům umožnilo opět nespěchat s investicemi. “Operátoři nemají ani po 10 letech dobudováno pokrytí 3G a zachováním benevolentního ustanovení jim Úřad dovolil zpozdit i budování 4G opět o několik let. Přitom plošné pokrytí 3G je v Česku horší než v chudším a hornatějším Rumunsku,“ vysvětlil Husák důvody svých námitek.

TOP 09

parlamentnilisty.cz, 2. 10. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme