Husák: Mobilní kalkulátory spočítají lidem předražené volání

14. 11. 2011

TOP 09 se snaží prosadit do povědomí veřejnosti mobilní kalkulátor, který by lidem v Česku umožnil srovnávat ceny, jaké jim účtují mobilní operátoři. Agentuře Mediafax to v pondělí řekl předseda parlamentního podvýboru pro elektronické komunikace Jan Husák (TOP 09).

Čeští mobilní operátoři jsou podle Husáka ve srovnání s evropskými zeměmi mimořádně drazí, často až o 50 procent. Lidé v Česku navíc nemají možnost seriozně zjistit ceny konkurence. "Operátoři sice uvádějí své průměrné ceny, ale do údajů smíchávají své tarify pro firemní zákazníky i pro individuální klienty. Výsledná cena pak působí pro občana příznivěji, než ve skutečnosti je," řekl Husák.

Test odborníků podle Husáka ukázal, že čeští zákazníci platí za služby operátorů až o 49 až 56 procent více než například ve Velké Británii. "Ve srovnání s Rakouskem platí lidé dokonce šesti až dvanáctinásobně více," dodal Husák.

Poslanec upozornil, že Český telekomunikační úřad, který zastává úlohu regulátora trhu, servíruje veřejnosti zastaralé srovnávací tabulky v Excelu, ignoruje technologie blackberry a poslední údaje jsou více než rok staré.

TOP 09 si v souvislosti se snížením cen operátorů v Česku hodně slibuje od připravované unikátní aukce na nového virtuálního operátora, který by v příštím roce měl obsadit uvolněnou kmitočtovou frekvenci po České televizi. Podle zákulisních informací se o získání kmitočtu budou kromě evropských hráčů ucházet i asijské firmy, jedna dokonce z Vietnamu.

Zásadním krokem, který by měl přinést radikální snížení cen mobilních operátorů, je podle Husáka využití mobilního kalkulátoru, který porovnává ceny tarifů všech českých poskytovatelů bezdrátového spojení. "Během dvou minut člověk zjistí, jak na tom se svou fakturou za provolané minuty a poslané esemesky je," řekl Husák. "Kalkulátor dokáže po zadání dat zájemci doporučit nejlevnější tarif, odpovídající jeho smlouvě a dále i kompletní přehled o všech dalších tarifech všech operátorů na trhu," dodal.

Podobný jednoduchý kalkulátor srovnávající ceny mobilních operátorů neexistuje. "Občan tak nemá šanci porovnat, jestli konkurenční operátor náhodou nenabízí levnější tarif," řekl Husák. Možnost porovnání cen by mohla rozhýbat konkurenci mezi operátory a přinést díky tomu uživatelům lepší podmínky," tvrdí Husák. Vyzkoušet takový kalkulátor si přitom již v současnosti může každý člověk - musí ale zadat svá data do britského www.billmonitor.com .

Šéf parlamentního podvýboru přitom odmítl tezi, že politici a stát by chtěli nadměrně zasahovat do hospodářské soutěže. Trh telekomunikací je podobně jako trh s energiemi regulovaný, ČTU má proto pravomoci ve vymezeném rozsahu do soutěžního prostředí mezi firmami zasahovat.

mediafax.cz, 14. 11. 2011

Štítky
Osobnosti: Jan Husák
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme