Hudeček: Odmítáme podlézání Kremlu a neloajalitu vůči spojencům

TOP 09 zakončila volební kampaň v silně protizemanovském duchu. Přímo na Pražském hradě vyčítali prezidentovi jeho zahraničněpolitickou orientaci a vzývali poselství listopadu 1989.

10. 10. 2014

„Sešli jsme se tu proto, abychom dali najevo nesouhlas se zrazováním polistopadové zahraniční politické orientace ČR vrcholnými představiteli naší země. Odmítáme podlézání Kremlu a neloajalitu, kterou projevují vůči spojencům v EU a NATO,“ prohlásil pražský primátor Tomáš Hudeček, který funkci obhajuje.

Martin Bursík, jenž za TOP 09 usiluje o senátorské křeslo v Praze 1, varoval před silami, které podle něj chtějí ČR posunout k Východu. „Mně se zdá, že za těch 25 let od momentu, kdy jsme nabyli svobody a demokracie, jsme nebyli v tak vážné situaci. Nikdy by mě před 25 lety nenapadlo, že tady budou tak silné síly, které chtějí vytrhnout ten strom i s kořeny,“ prohlásil.

Uvedl, že v pátek předá šéfovi zahraničního odboru Hradu Hynku Kmoníčkovi dopis, v němž spolu s Michaelem Kocábem a Janem Urbanem prezidenta vyzývá, aby prohlásil, že problematické výroky vyjadřují jeho osobní stanovisko, a nikoli postoj ČR.

„Necháváte si platit dovolenou na Rhodosu od šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina, Putinova muže. Vyzýváme vás proto, abyste přestal zpochybňovat sankce a společnou pozici EU k Rusku,“ citoval Bursík z dopisu narážku na nedávnou konferenci, na níž Zeman promluvil.

Podle Bursíka prezident „vážným způsobem selhává“ při obhajobě demokracie a svobody. „A to tím, že zatajujete vlastním občanům informace o prokázané přítomnosti ruských vojáků na Ukrajině, obhajujete tezi, že Krym patří historicky Rusku, a smiřujete se s jeho anexí, čímž podrážíte snažení demokratů jak na Ukrajině, tak v Rusku.“

Podobně hovořil první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který zkritizoval roztříštěnou „a de facto neexistující“ zahraniční politiku ČR. „Za skutečnost, že prezident Miloš Zeman svým vystoupením na Rhodu ČR zostudil a snížil její vážnost u jejích spojenců, nese plnou odpovědnost vláda v čele s premiérem,“ prohlásil Kalousek.

(val, Novinky.cz)

Právo, 10. 10. 2014, rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme