Hledal se prezident a lidé se bavili

Dámy a pánovééé, prezident České republiky Miloš Zeman... Tak ten dnes nepřijde. Diváci na předpremiéře dokumentu Hledá se prezident ze zákulisí volební kampaně si během těch pár vteřin málem vykroutili hlavy. Ale moderátoři je dlouho netrápili a začali raději s představováním těch, kteří si slavnostní promítání ujít nenechali.

23. 3. 2013

„Vítáme třeba Jiřího Dienstbiera, jehož famózní výsledek mu vynesl vyhazov z vedení ČSSD. Také Janu Bobošíkovou, které se ani neptáme, proč pořád někam kandiduje. A mluvili jsme také s Vladimírem Franzem, který nám vysvětloval, že nepodpořil ve druhém kole Zemana,“ moderátor Jindřich Šídlo zúčastněné nešetřil. A vlastně ani ty nezúčastněné. „A Tomio zde není, protože stále přepočítává hlasy,“ dodal.

Na zákulisí prezidentské volby byli zvědaví i jiní. Třeba Helena Vondráčková, Martin Bursík s Kateřinou Jacques či bývalý uchazeč o Hrad Jan Švejnar. Filmový návrat do prezidentské kampaně byl zpočátku úsměvný. Třeba když v dokumentu šéf Zemanovy kampaně Vratislav Mynář říká, že by na Prahu neplýtval penězi, protože ti místní intelektuálové a studenti jsou úplně pobláznění.

To bylo slyšet i potlesk. Stejně odměněny byly i narážky Jiřího Dienstbiera na Zemanovy neřesti nebo zkouška gestikulace Jana Fischera. Publikum se bavilo také ve chvíli, kdy vyřazený Fischer svému týmu odmítal vysvětlovat, proč podpořil Miloše Zemana.

Možná přijde i Karel

V pražské Lucerně se film líbil. Nakonec dorazil i Karel Schwarzenberg, jenž se zdržel na schůzi vlády, kterou zrovna ten den navštívil již nalezený prezident Miloš Zeman.

Ministr zahraničí všechny srdečně zdravil, až se prodral k baru, kde s Dienstbierem dokument glosovali. Na dálku pozdravil i mladíka z týmu Vladimíra Franze, který o něm před chvílí ve filmu mluvil jako o „Rakušákovi, cizákovi“.

Vítěz volby Miloš Zeman z filmu nevychází zrovna pozitivně, možná i to se odrazilo na návštěvnosti v jednotlivých městech. V Praze, jež mu ve volbách nepřála, měl film velký úspěch, zatímco třeba v Ostravě na premiéru přišlo asi dvacet lidí.

Michaela Svobodová

Mladá fronta DNES, 23. 3. 2013, rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme