Hegerovi nápady kritizovali, teď v nich budou pokračovat

Nápady Leoše Hegera kritizovala pravice i levice. Nyní se ale všichni shodují na tom, že po volbách bude české zdravotnictví pokračovat v tom, co někdejší ministr začal. Například pro pacienty pravidelně docházející na preventivní prohlídky chystají politické strany bonusy ze zdravotního pojištění. Všichni také počítají s tím, že jasně definují, jakou péči dostane u lékaře každý a za jaké výkony či materiály si bude moci připlatit.

4. 10. 2013

Zástupci hlavních politických stran se na tom shodli na včerejší předvolební debatě HN. Liší se ale ve způsobu, jak se k finální podobně zdravotního systému dostat.

Ministerstvo zdravotnictví pod vedením ČSSD by zahájilo debatu s pojišťovnami, nemocnicemi i pacienty o tom, co přesně je základní péče pro každého a za co už si pacienti musí zaplatit sami. „Nejdřív si musíme říct, co je vlastně standard. Pokud budou jasným způsobem stanovena pravidla, pak není důvod bránit někomu, aby si připlatil za lepší péči,“ uvedl lékař a hejtman Kraje Vysočina za ČSSD Jiří Běhounek.

S takovým scénářem nemají problém ani potenciální koaliční partneři sociálních demokratů, strany SPOZ a KDU-ČSL. „Základní péči musí dostat každý stejně. A nemyslím si, že je špatně, když si k tomu bude pacient moci připlatit něco navíc,“ uvedl za lidovce náměstek ředitele Thomayerovy nemocnice Tom Philipp.

Jenže zatímco TOP 09 a ODS by po volbách navázaly na seznam osmnácti nadstandardů, které sepsalo ministerstvo zdravotnictví za jejich koaliční vlády, ČSSD by začala od nuly. „Pokud tady bude vůle, během dvou tří let se může ve spolupráci s pojišťovnami říct alespoň základní kostra,“ říká Běhounek.

Detaily plánů sociálních demokratů se ale od těch pravicových liší. „Na to, co je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, se nemůže žádným způsobem připlácet. Teď byla část ceny například za odlehčenou sádru placena ze zdravotního pojištění a část si pacient doplatil. To je kočkopes,“ míní Běhounek.

Politické strany také počítají se zvýhodněním pacientů, kteří se budou pravidelně objednávat na prohlídky ke specialistům a dvakrát ročně chodit k zubaři. ODS už si konkrétní výhody sepsala. „Ženy, které budou chodit na pravidelné gynekologické prohlídky, dostanou slevu na hormonální antikoncepci. Pokud bude po dobu dvou let někdo chodit na pravidelné prohlídky ke svému praktickému lékaři, může mu očkování proti chřipce zaplatit zdravotní pojišťovna,“ uvedl pro příklad náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák z ODS.

Se zvýhodněním lidí, kteří pravidelně pečují o své zdraví, do budoucna počítá i levice. „Říct dnes kuřákovi, aby začal víc platit, nejde. Musíme ale systematicky nastavit pravidla tak, aby už desetileté dítě vědělo, že pokud bude kouřit, bude si muset v budoucnu ve zdravotním systému připlatit,“ vysvětlil Běhounek.

Budoucí vláda totiž bude muset řešit prázdné účty největší pojišťovny VZP i dluhy nemocnic. Strany proto kalkulují i s tím, že včas podchycené onemocnění ušetří zdravotním pojišťovnám výlohy za nákladnou léčbu.

Julie Daňková, Barbora Strnadová

Hospodářské noviny, 4. 10. 2013, rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme