Heger: Tabáková lobby v Bruselu bylo silné kafe

Leoš Heger zveřejnil další pokračování svých Hovorů od kanálu, které jsou volně inspirovány Hovory od bazénku. Tentokrát na téma kouření. „Pokračování hovorů je dnes trochu provokativnější, tabáková lobby, které jsme byli svědky při návštěvě prezidenta Zemana v Bruselu, bylo ale natolik silné kafe, že jsem neodolal,“ říká Leoš Heger.

29. 9. 2013

Česko je jednou z posledních zemí Evropy, která nemá omezeno kouření v restauracích. Právě Leoš Heger nechal jako historicky první ministr zdravotnictví připravit zákon, který toto upravoval. Vlivem vzniklé politické situace - pádu vlády a rozpuštění Poslanecké sněmovny - ovšem k projednání zákona nakonec nedošlo a v restauracích se bude zatím kouřit i nadále.

“Tabák zabíjí víc než půl milionu lidí ročně - každé dva roky tak na světě vymře kvůli této droze populace České republiky. Nechci omezovat něčí svobodu a nutit kuřáky přestat kouřit, to je věcí každého z nás. Stát ale musí chránit před cigaretami hlavně děti a mladistvé. Tři čtvrtiny kuřáků u nás začaly kouřit před 18. rokem věku, v počtu kuřáků mezi dětmi zaujímáme v Evropě smutná prvenství. Mladí kuřáci kouří nejčastěji právě v restauracích, v barech apod.,“ vysvětluje Leoš Heger motivy, které ho vedly k přípravě tzv. protitabákového zákona. Téměř třetina mladistvých kuřáků uvádí, že by s cigaretami vůbec nezačala, pokud by platil zákaz v kouření v těchto zařízeních.

V klipu se objeví i dýmka předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, kterou strana používá jako symbol v předvolební kampani. Pro účely natáčení tohoto videa byla ale “trochu“ upravena. “Od bývalého ministra zdravotnictví nic jiného ani čekat nemůžete čekat - kouření prostě škodí zdraví,“ říká s úsměvem Leoš Heger nad obrázkem přeškrtnuté fajfky.

TOP 09

parlamentnilisty.cz, 29. 9. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme