Heger se dohodl s lékaři, krize končí

15. 2. 2011

Doktoři dostanou přidáno pět až osm tisíc korun měsíčně, musejí ale odvolat protestní akci

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se včera večer po téměř čtyřhodinovém jednání dohodl s Lékařským odborovým klubem (LOK) a Českou lékařskou komorou (ČLK) na zvyšování platů. Ty by měly vzrůst o pět až osm tisíc korun měsíčně v závislosti na kvalifikaci. Společné memorandum, které by mělo přijaté závěry stvrdit, musí ještě ve středu odsouhlasit vláda a celostátní porada předsedů Lékařského odborového klubu.

„Tyto peníze by měli dostat do tarifů a podmínkou k tomu, aby je dostali, je odvolání protestní akce Děkujeme, odcházíme,“ řekl po jednání novinářům Heger.

V memorandu bylo rovněž dohodnuto, že v roce 2012 dostanou lékaři přidáno 10 procent z průměrného platu lékaře. O rok později by už měli mít základní plat tak, jak požaduje Lékařský odborový klub, tedy 1,5násobku průměrného platu v zemi pro začínajícího lékaře (asi 35 tisíc Kč) a trojnásobek pro atestovaného lékaře (asi 72 tisíc korun).

Rozhodnou předsedové LOK

Předsedové místních organizací Lékařského odborového klubu se k projednání memoranda sejdou ve středu. Očekává se, že to bude jednání velice bouřlivé, a to proto, že LOK trval na přidání v letošním roce osm až 12 tisíc korun. Pokud porada neschválí text memoranda, tak lékaři stejně přidáno dostanou. Znamenalo by to ale, že 3800 lékařů skutečně z nemocnic odejde a musela by se spustit krizová opatření.

„Nechte se překvapit, jak to dopadne,“ řekl Právu na otázku, jak může jednání dopadnout, předseda LOK Martin Engel.

Prezident lékařské komory Milan Kubek uvedl, že je rád, že se podařilo memorandum vytvořit, a slíbil, že se osobně zasadí u lékařů za to, aby podmínky memoranda byly přijaty. Na závěr svého vystoupení Kubek podal ruku ministru zdravotnictví Hegrovi, což mohlo symbolicky znamenat, že dohoda je v podstatě uzavřena a lékaři by z nemocnic odejít nemuseli.

Předseda Asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který byl přítomen jednání, vyzval lékaře, aby dohodu podpořili, přijali a v nemocnicích zůstali.

Na zvýšení platů lékařů půjdou letos dvě miliardy korun. Původně Heger oznámil, že z této částky dostanou 1,5 miliardy lékaři a 500 miliónů sestry.

„Teď se ale ukázalo, že ze dvou miliard, podle nejnovějších propočtů, půjde na zvýšení platů lékařů 1,8 miliardy korun a to, co zbyde, mohou ředitelé nemocnic použít na zvýšení platů ostatního zdravotnického personálu,“ řekl Heger. Dodal, že v příštím roce už se na zdravotní sestry v žádném případě nezapomene.

Krizový stav vyhlášen nebude

I kdyby z nemocnic k 1. březnu odešlo 3800 lékařů, stát na tuto akci bude připraven a Bezpečnostní rada státu nenavrhne vládě vyhlášení celostátního krizového stavu.

Oznámil to po jejím včerejším zasedání premiér Petr Nečas (ODS) s tím, že ve středu bude o situaci jednat také vláda.

„Bezpečnostní rada státu nebude navrhovat vládě vyhlášení nějakého celoplošného, celostátního stupně některého z krizových stavů. To považujeme za neadekvátní krok,“ řekl Nečas. Mzdovým požadavkům lékařů vláda už dál neustoupí.

„Ze státního rozpočtu nepřijde ani koruna navíc do zdravotnictví. A myslím si, že i v situaci eskalujících požadavků jiných zaměstnanců veřejného sektoru musí být zástupcům LOK jasné, že manévrovací prostor vlády se prudce zužuje,“ zdůraznil premiér. Zopakoval, že vláda stále preferuje dohodu s lékaři.

Lékaři-vojáci zatím nenastoupí

O nasazení lékařů-vojáků na Vysočinu, která je odchodem doktorů ohrožena nejvíce, zatím rozhodnuto není.

Zatím zůstanou v nemocnicích, kde dosud pracují. „Teprve kdyby nebyl jiný způsob, jak Vysočině pomoci, v menších týmech by se tam přesunuli, aby pokryli výpadky, např. anesteziologů,“ řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Dodal, že se zdravotními rady krajů provedl „jakousi inventuru připravenosti“, která ukázala i některé nesrovnalosti, např. zatím špatnou komunikaci mezi řediteli fakultních nemocnic a kraji. „To musíme odstranit, doladit,“ dodal ministr.

Návrh memoranda mezi lékaři a ministrem zdravotnictví

1) Úprava úhradové vyhlášky

* má zajistit, aby nemocnice letos dostaly dvě miliardy korun navíc na zvýšení příjmů lékařů a aby se tyto peníze rozdělily nemocnicím podle počtu lékařů
* vláda dostane do 28. února, účinnost od 1. března

2) Způsob zvýšení platů v letošním roce

* zvýšení platových tarifů lékařů v nemocnicích, léčebných ústavech a léčebnách dlouhodobě nemocných i v záchranných službách o 5000 až 8000 korun
* vláda dostane do 28. února, účinnost od 1. března

3) Přidávání v roce 2012

* v souvislosti s reformou se průměrný plat lékaře zvýší o deset procent a od roku 2013 pak dosáhne 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy ve státě, v roce 2012 porostou také platy všem zdravotnickým pracovníkům

4) Vzdělávání, změna kompetencí zdravotníků, reformní a protikorupční kroky

* ve spolupráci s odbory, lékařskou komorou, odbornými společnostmi a asociací sester; na rušení nemocničních lůžek a jejich převedení na lůžka sociálně zdravotní se bude spolupracovat s kraji
* návrhy do 30. června, předpokládaná účinnost od roku 2012

5) Výzva ředitelům nemocnic

* ministerstvo vyzve, aby vedení fakultních a dalších státních nemocnic přijalo lékaře po stažení výpovědí zpět, pokud nebudou jejich místa už obsazena

6) Záruka Asociace krajů ČR

* ministerstvo požádá asociaci o záruky, že krajské nemocnice přijmou lékaře zpět a zvýší jim podle memoranda platy

7) Odvolání protestu Děkujeme, odcházíme

* lékařské odbory do tří dnů od podpisu memoranda protestní akci odvolají a vyzvou lékaře, aby výpovědi stáhli a požádali o přijetí zpátky do práce

Václav Pergl

Právo, 15. 2. 2011, Rubrika: Domácí, Strana: 1 a 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme