Heger: Komora se opět snaží strašit pacienty

Kritické je k iniciativě České lékařské komory (ČLK) ministerstvo zdravotnictví. Považuje akci za „strašení pacientů“.

19. 2. 2013

„Bohužel se opakuje podobná rétorika ČLK, s jakou jsme se v posledních letech setkávali. Opět vidíme mediální snahu strašit pacienty, vyvolávat u nich paniku a tím volat po zvýšení příjmů ve zdravotnictví. Nakolik jde o politikaření a pletichy, a do jaké míry je na prvním místě zájem pacienta, ať si aktéři podpisové akce zodpoví před svým svědomím,“ soudí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Desítky procent navíc

„Prezident Kubek jinými slovy řekl: Občané, plaťte vyšší zdravotní pojištění, aby nám lékařům mohly tyto peníze zdravotní pojišťovny poslat, aniž by se staraly o to, jak draze léčíme,“ říká Petr Nosek, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní pojištění a vysvětluje: „Stát přece nemá vlastní peníze, má jen ty, které vybere od občanů.“

Podle ministerstva zdravotnictví v posledních deseti letech zažívalo neustálé navyšování prostředků o desítky procent, jen v posledních třech letech výdaje státu v této oblasti nerostou, stejně jako ve všech ostatních segmentech trhu, a to v důsledku ekonomické recese.

„Zatímco reálné mzdy v Česku v posledních letech stagnují, platy lékařů se nám podařilo navýšit. Jejich další růst hospodářská situace prostě nedovoluje a věřím, že každý rozumný lékař tomuto rozumí. Jsem zodpovědný za danou oblast a byl bych špatný resortní šéf, kdybych lékařům nepřál více peněz. Je ale nutné pracovat s možnostmi, jaké máme, a zaměřit se právě na to, aby stagnaci výdajů nepocítil pacient,“ říká ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Peníze by měly putovat tam, kde jsou potřeba, výdaje je třeba racionalizovat. „Mrzí mě, že ČLK opět ve snaze o zviditelnění používá pouze líbivou a zavádějící rétoriku, aniž nabízí alespoň minimální náznak nějakého konkrétního řešení. Zatahování pacientů do hry o výši platů je pod moji úroveň a jako lékař a člen ČLK to zcela zásadně odmítám,“ říká náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Resort utratí jakékoli navýšení peněz

Ministerstvo nešetří na pacientech, ale hledá úspory v oblastech, kde se vydávaly prostředky zbytečně. „Křik pana Kubka nás mrzí, ale nijak jej neprožíváme. Jsme sice bohatá země, jak připouští i pan prezident Kubek, ale nejsme bohatí natolik, abychom vyhověli každému požadavku ČLK na zvýšení výdajů ve zdravotnictví. Zdravotnictví má totiž neuvěřitelnou absorpční schopnost utratit jakékoli navýšení do něj vložených prostředků,“ uzavřel náměstek Petr Nosek.

Právo, 19. 2. 2013, rubrika: Zdravotnictví, str. 8

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme