Heger jde proti miliardáři. Odmítl sloučení pojišťoven

14. 3. 2012

Střet o jednu z finančně nejstabilnějších zdravotních pojišťoven - Metal Aliance - dostává nový nečekaný náboj.

Přestože to ještě před několika týdny vypadalo, že nic nebude bránit tomu, aby ji spolkla Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP), která vyrostla na základech společnosti patřící do zdravotnické stáje ocelářského magnáta Tomáše Chrenka, vstoupil do hry nový hráč.

Před několika dny se o ni přihlásila Oborová zdravotní pojišťovna. A právě sloučení s touto společností má podporu i ministra zdravotnictví Leoše Hegera.

Zatímco proti spojení s ČPZP se jeho úřad postavil. Přitom o tom, s kým bude vedení Metal Aliance dál o sloučení jednat, rozhodne správní rada už ve středu.

Podle náměstka Marka Ženíška ministerstvo fúzi zanalyzovalo a závěr je jasné konstatování: sloučení s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou není pro Metal Aliance výhodné.

"Z pohledu veřejného zájmu se jako výhodnější jeví případné sloučení s Oborovou zdravotní pojišťovnou," potvrdil náměstek ministra Petr Nosek.

Silnější i než VZP

Hegerův úřad mimo jiné upozorňuje na to, že spojením ČPZP a Metal Aliance vznikne pojišťovna, která nebude mít rovnoměrně rozložený počet klientů.

Třeba v Olomouckém nebo Moravskoslezském kraji by jich dokonce mohla mít mnohem více než VZP.

V zákulisí se přitom hraje nejen o finanční stabilitu, vliv ve zdravotnictví, ale především o počet pojištěnců. Ten, kdo vyhraje, se rázem stane po Všeobecné zdravotní pojišťovně druhým nejsilnějším hráčem na českém trhu.

"Pro nás by bylo výhodné, že k pětadvacetiprocentnímu podílu pojištěnců v Praze bychom dali dohromady více než dvacetiprocentní podíl ve Středočeském kraji. To znamená, že bychom byli asi nejsilnější zaměstnaneckou pojišťovnou v Čechách," komentuje záměr sloučení s Metal Aliance šéf OZP Ladislav Friedrich.

Přestože se Hegerův úřad proti sloučení s ČPZP postavil, mají ve správní radě zástupci pojišťovny a odborů většinu. Je tedy jasné, že zástupci státu nebudou při schvalování fúze hrát hlavní roli.

"Postoj některých úředníků ministerstva zdravotnictví je více než rozporuplný, překračující zákonné normy a je zřejmě motivován osobními zájmy," uvedla před jednáním mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Již ve středu přitom členové správní rady Metal Aliance rozhodnou, zda budou pokračovat v jednání jen s OZP, nebo ČPZP. Poslední variantou, která je však podle informací Aktuálně.cz nejméně pravděpodobná, je, že ke sloučení ani s jednou z nich nedojde.

Boj o druhé místo na trhu

"Sloučení je dobrý směr," říká člen správní rady Pavel Dušek, který zastupuje odboráře. Ten i předseda rady Milan Adelt ale odmítají předjímat, jaká možnost bude pro Metal Aliance výhodnější.

"Naše finanční prostředky jsou dostatečné. Dokážeme se, jak se říká, uživit sami," řekl Adelt.

OZP má podle posledních údajů téměř 700 tisíc pojištěnců. Podobně je na tom však i ČPZP. Sloučením s Metal Aliance by obě mohly získat přes 1,1 milionu klientů, a být tak rázem se Zdravotní pojišťovnou ministerstva vnitra druhým nejsilnějším hráčem na trhu.

Radek Nohl

aktualne.cz, 14. 3. 2012, Rubrika: Život v Česku

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme