Heger: IZIP by mohl být nahrazen celonárodním systémem od roku 2014

Kritizovaný systém elektronických zdravotních knížek IZIP by podle včerejšího prohlášení ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) mohl být nahrazen celonárodním systémem vstupování do zdravotní dokumentace pacientů.

15. 5. 2012

„Celonárodní systém je něco jiného než IZIP – to byl projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) a jejích pacientů,“ soudí Heger.

Nový systém by mohl fungovat od roku 2014 a začal by u nemocnic. Prvním krokem by bylo stanovení standardu pro předávané informace. „Nejprve by se hledal nějaký model standardizace,“ řekl ministr.

Lékař z jedné nemocnice, který by potřeboval data z léčení pacienta v jiné nemocnici, by nemusel kvůli tomu prohledávat celý jeho chorobopis. Podíval by se do závěrečné zprávy z hospitalizace, která by byla vytvořena podle standardu. Pokud by to lékař potřeboval, vyžádal by si od nemocnice podrobnější údaje, popsal ministr.

„To je jedna z možností, jak začít. První soutěž, která k tomu bude vypsaná, bude na základní filozofii toho systému,“ doplnil.

Přípravy na vypsání soutěže budou trvat několik měsíců, soutěž by byla vypsána zřejmě po prázdninách. Než by ale projekt byl spuštěn, předcházelo by mu pilotní ověření. Musela by se také vyřešit otázka vstupních práv do systému – jak bude dávat povolení pacient lékaři, aby se mohl do jeho dat dívat, protože tento souhlas legislativa vyžaduje.

Nad Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) by mohla být podle právníka Ondřeje Dostála z Platformy zdravotních pojištěnců vyhlášena nucená správa, pokud dala dvě miliardy bez výběrového řízení za relativně málo funkční projekt elektronických zdravotních knížek IZIP.

„Vzhledem k částce by mohlo jít o závažné nedostatky v činnosti VZP. Ministerstvu zdravotnictví zákon dává pravomoc buď závazně nařídit VZP zlepšit situaci, anebo uvalit nucenou správu, která pak místo ředitele a správní rady vše dá do pořádku,“ řekl.

Ministr Heger potvrdil, že zvažuje trestní oznámení. Možné úniky peněz z projektu by měla vyšetřit policie. „Prioritní je vypovědět smlouvy, pokud se neukážou nové údaje o riziku (arbitráže), ale vše nasvědčuje, že ne. Teprve pak zkoumat, jak to bylo,“ řekl.

(ČTK, per, mhr)

Právo, 15. 5. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 5

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme