Gregora: Z výsledků prvního kola senátních voleb mám radost

Ani v jednom z volebních obvodů, kde vybírají senátora na dalších šest let jihočeští voliči, není po prvním kole jasný vítěz. Proto čeká lidi na severozápadě a východě kraje v pátek a v sobotu druhá cesta k volebním urnám. Političtí soupeři začínají od nuly, zatím je jisté jen to, že lidé na Strakonicku, Písecku a Vimpersku budou stejně jako obyvatelé z části Jindřichohradecka vybírat jednoho z kandidátů ČSSD a TOP 09 + STAN.

13. 10. 2014

Souboj o křeslo senátora ve strakonickém volebním obvodě svedou v pátek a v sobotu Martin Gregora z TOP 09 + Starostové a Karel Kratochvíle z ČSSD. Primáři dětského oddělení strakonické nemocnice Gregorovi dali voliči v prvním kole 19,03 procenta hlasů, ředitel Zemského hřebčince v Písku Kratochvíle dostal 16,38 procenta hlasů. „Mám z toho radost. Není to moje rozhodnutí, je to rozhodnutí voličů a všem, co mi dali hlas, moc děkuji. Vážím si toho a pevně věřím, že společně vybojujeme i druhé kolo,“ uvedl 49letý Gregora.

A podobně reagoval na postup do druhého kola senátních voleb i jeho soupeř. „Já bych řekl, že je to zhodnocení mé práce, kterou jsem kampani tři měsíce věnoval a vlastně celostátní politiky sociální demokracie. Děkuji všem, že volili zdravým selským rozumem, a zvu je, aby mě přišli podpořit i do dalšího kola,“ řekl 56letý Kratochvíle.

Gregora i Kratochvíle už mají zkušenosti s vrcholovou politikou, oba působili jako poslanci Sněmovny.

Krejča jako senátor končí

Do Senátu se chtělo ve strakonickém obvodě dostat celkem deset kandidátů včetně dosavadního senátora Miroslava Krejči. Ten byl před šesti lety zvolen za ČSSD, před třemi lety se však se sociální demokracií rozešel a zůstal bezpartijní. Nyní neúspěšně obhajoval mandát za stranu Republika.

„Bohužel se potvrdilo, že ve volbách nejde ani tak o lidi, ale o strany. A že rozhodují ti, co k volbám nepřijdou, protože volební účast byla opět mizerná,“ narážel Krejča na to, že Gregorovi stačilo na postup do druhého kola voleb jen 7 903 a druhému Kratochvílemu 6 800 hlasů.

Navzdory zklamání ze svého neúspěchu se ale Krejča aktivně zúčastní i druhého kola senátních voleb. „Ve druhém kole dám hlas tomu z kandidátů, který není členem strany vládní koalice. Vzhledem k povaze současné koaliční smlouvy by totiž v případě většiny koaličních senátorů ztratil význam náš dvoukomorový parlamentní systém,“ plánuje Krejča.

Neuspěli ani bývalý ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek (ODS), ředitel prachatického hospice Robert Huneš (KDU-ČSL) nebo podnikatel Mario Vlček (ANO).

Mánek skončil nakonec třetí, a to mu k postupu do senátního finále nestačilo. Přitom měl jednoznačně největší a nejpropracovanější kampaň ze všech deseti kandidátů na Strakonicku. Byl vidět skutečně všude, během dne stihl klidně i čtyři akce najednou, ukazoval se na kulturních a sportovních akcích i na pivu. Jeho volební heslo „Pomohl jsem Šumavě, pomůžu i vám“, však nakonec nezabralo. Mánek včera redakci MF DNES nebral telefon, aby se vyjádřil k výsledku. Na Strakonicku byly senátní volby od začátku těsné, na vítěze Gregoru se tlačil během sčítání hlasů i Huneš a posléze „dýchala na záda“ druhému Kratochvílemu kandidátka KSČM, učitelka Vítězslava Baborová.

Huneš získal v některých obcích většinu hlasů. Kdyby záleželo na voličích z Budyně a Kalenic na Strakonicku, stal by se senátorem už po prvním kole voleb. V Budyni mu dali 56,25 % hlasů, a v Kalenicích dokonce 56,81 %.

Politik vs. zpívající právník

Na Pelhřimovsku a Jindřichohradecku bylo první kolo senátních voleb pro vítěze klidnější. Do druhého kola tam prošel lehce Milan Štěch z ČSSD. Bývalý šéf odborů a předseda Senátu, který reprezentuje region v horní komoře parlamentu od jejího založení, získal 36,29 procenta hlasů.

„Je to pro mě příjemné. Musím poděkovat voličům. Ani jsem nepočítal s tím, že bych mohl zvítězit už v prvním kole, přece jen bylo deset kandidátů a někteří s úzkou vazbou na region,“ řekl Štěch.

Naopak velká bitva se strhla o druhé postupové místo mezi Ivo Jahelkou (TOP 09 + STAN) a Josefem Fučíkem (ANO 2011), které během sčítání dělilo jen minimum hlasů. Nakonec bude soupeřem Štěcha ve druhém kole zpívající právník Jahelka, který dostal od voličů 17,40 % hlasů.

„Mám radost, že jsem postoupil do druhého kola, že se mi podařilo oslovit osm tisíc voličů. A to pouze na základě nepolitické kampaně. Všichni ostatní vedli ryze politickou kampaň, vše tady bylo oblepeno zejména plakáty ANO. Já jsem pouze objížděl region s kytarou,“ podotkl Jahelka.

Současný senátor však nad ním v prvním kole zvítězil s obrovským náskokem. Zatímco Štěcha podpořila víc než třetina voličů a dostal od nich 16 730 hlasů, Jahelkovi připsali příznivci na senátní volební konto o polovinu hlasů méně.

Po prvním senátním volebním víkendu je jisté pouze to, že na jihu Čech budou lidé na Strakonicku, Písecku a Vimpersku stejně jako obyvatelé z části Jindřichohradecka vybírat ve druhém kole jednoho z kandidátů ČSSD a TOP 09 + STAN. A všichni čtyři kandidáti začínají zase od nuly.

Ludmila Mlsová

Mladá fronta DNES, 13. 10. 2014, rubrika: Jižní Čechy, str. 5    

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme