Gazdíkovo dilema: kandidát, vyjednávač, řidič?

28. 5. 2010

V pátek dohlédne na průběh voleb a členům volební komise bude dělat řidiče při cestě za lidmi, kteří nemůžou k volbám dorazit.

V sobotu po obědě odveze zapečetěnou volební urnu do Uherského Brodu. A poté vyrazí do Prahy sledovat výsledky voleb. A možná vyjednávat novou vládu.

Kdyby se Petr Gazdík mohl rozdvojit, určitě by se mu to na dnešní den a zítřek hodilo.

Lídr regionální kandidátky TOP 09 musí řešit dilema: vedle jedničky „topky“ je totiž i starostou Suché Lozi, malé obce na Slovácku s jedenácti sty obyvateli.

Bude tady dohlížet na průběh voleb, ve kterých sám kandiduje. „Je to moje povinnost, která je daná zákonem,“ vysvětlil Gazdík. Na některých místech v Suché Lozi by tak mohlo dojít k pikantní scénce. Gazdík bude autem rozvážet členy volební komise, kteří vyrazí za voliči, kteří nemůžou k urně dorazit.

Pomůže tak odvolit i lidem, kteří můžou přihrát hlasy jeho rivalům. Ale není v tom sám, podobná role čeká i Petra Vladoviče, lídra kandidátky Strany práv občanů Zemanovci. Ten starostuje ve Slavkově. Role starosty v menších obcích je podobná. „Staráme se o to, aby volební komise měla všechno, co potřebuje. Zajišťujeme pití, jídlo nebo noviny, když mají dlouhou chvíli a voliči nepřicházejí,“ vysvětlil Gazdík.

Den před volbami si nervozitu moc nepřipouštěl. S kamarádem vyrazil do Podyjí na projížďku na kole. „Na poslední chvíli už toho moc nestihnete,“ konstatoval Gazdík. V sobotu odpoledne vyrazí do Prahy, kde bude ve stranické centrále sledovat výsledky voleb. Spolu s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem je také členem vyjednávacího týmu strany, která začne jednat s ostatními politiky o možné koalici.

Do role jej vyneslo jeho šéfování politickému uskupení Starostové, které ve volbách kandiduje spolu s TOP 09.

Cesta do Prahy čeká i lídry dalších stran. Petr Nečas i Zdeněk Škromach odvolí už v pátek, v sobotu je čeká přesun do Prahy, vývoj výsledků voleb budou sledovat v centrálách stran.

A tam budou i případně slavit. V kraji zůstanou jen lidé na nižších místech kandidátky.

(skc)

MF Dnes, 28. 5. 2010, Rubrika: Kraj Zlínský, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme