Gazdík: Zemanovi se zamlouvá úřednický kabinet. Obchází ústavní systém

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Pokud Zeman naplní svá slova, úřednický kabinet bude usilovat o důvěru ve sněmovně. Tu by ale zřejmě nezískal, TOP 09 by v takovém případě preferovala předčasné volby, stejně hovoří i ČSSD. Nicméně by Zemanova vláda spravovala zemi až do voleb, ať už řádných, nebo předčasných.

24. 6. 2013

Prezident Miloš Zeman ohlásil, že sestavením nové vlády nejspíše v úterý pověří někoho ze čtyř "uznávaných odborníků". Byť se stále může jednat o zastírací tah, jeho slova se dají vykládat jednoznačně: vládu současné koalice neumožní. "Mám v zásadě jasno. Mé rozhodnutí nezklame voliče, kteří mi dali hlas," prohlásil v obnovených Hovorech z Lán v Českém rozhlase. A to, co sliboval, je konec Nečasova kabinetu. Otevírá se tak cesta k bezprecedentní situaci, kdy by vládla možná i rok vláda bez důvěry parlamentu, vláda v demisi.

Gazdík: Vláda je z ústavy odpovědná sněmovně, ne prezidentovi, a pokud sněmovna dokládá jasnou většinu pro ustavení vlády, pan prezident se tady zjevně snaží měnit náš ústavní systém. V takovém případě se kloníme k předčasným volbám. Věřím tomu, že sněmovna dá jasně najevo, že nemáme prezidentský systém

"Technicky vzato prezident republiky skutečně může vládu v demisi udržovat při životě tím, že nezačne sestavovat vládu novou. Ale je to naprosto flagrantní porušení ústavou předepsaných postupů a předpokladů, jak má vláda v České republice fungovat," vysvětluje ústavní právník Jan Kysela.

Němcová: Nepočítá se mnou

Zemanův výrok zasáhl koaliční strany i opozici. První skupina dávala dohromady dohodu nad jménem nové premiérky Miroslavy Němcové, druhá sbírala 120 poslaneckých hlasů na rozpuštění sněmovny. Zeman přímo neřekl, že Němcovou sestavením nové vlády nepověří, ale sama nominandka ODS rozumí jeho výroku jednoznačně. "Chápu to tak, že mne premiérkou nejmenuje a upřednostňuje úřednickou vládu," řekla HN.

Pokud prezident naplní svá slova, bude jeho úřednický kabinet usilovat o důvěru ve sněmovně. Tu by zřejmě nezískal, TOP 09 by v takovém případě preferovala předčasné volby, stejně hovoří i lídr ČSSD Bohuslav Sobotka. Nicméně by Zemanova vláda spravovala zemi až do voleb, ať už řádných, nebo předčasných.

České politické dějiny dokazují, že nemít mandát od sněmovny neznamená zánik kabinetu. Miroslav Topolánek řídil v roce 2008 v demisi Česko čtyři měsíce. Zeman by tak mohl vůli zákonodárců ignorovat, protože ústava mu neukládá žádné lhůty. Politici zatím situaci komentují zdrženlivě, odvolávají se na to, že definitivní rozhodnutí a jméno oznámí Zeman až zítra.

"Vláda je z ústavy odpovědná sněmovně, ne prezidentovi, a pokud sněmovna dokládá jasnou většinu pro ustavení vlády, pan prezident se tady zjevně snaží měnit náš ústavní systém. V takovém případě se kloníme k předčasným volbám. Věřím tomu, že sněmovna dá jasně najevo, že nemáme prezidentský systém," uvedl Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Kateřina Surmanová, Aleš Měřička

iHNed.cz, 24. 6. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme