Gazdík: Zcela jasně se ukáže, jestli stojednička existuje, nebo neexistuje

Rozhovor s předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petrem Gazdíkem

Poslanci bývalé koalice se na zítřejší vyslovování důvěry vládě Jiřího Rusnoka chystají v jednom šiku. Chtějí totiž předvést premiérovi a prezidentu Miloši Zemanovi, který Rusnoka jmenoval, svou stojedničkovou sílu. Zeman, který se chystá ve Sněmovně vystoupit, by tak měl parlamentní většinu uvidět na vlastní oči i bez podpisů, které žádá i s notářským ověřením. Někteří kvůli hlasování přeruší dovolenou.

6. 8. 2013

Všichni potvrdili účast

„Všichni mi potvrdili účast,“ řekl včera Právu šéf 42členného klubu TOP/STAN Petr Gazdík. Prezidentovi by podle něj měli koaliční poslanci jasně ukázat, že mají za sebou většinu. „Zcela jasně se ukáže, jestli stojednička existuje, nebo neexistuje. Jestliže ano, tak by měla dát najevo, že v Česku je stále parlamentní demokracie,“ dodal Gazdík. Ten předpokládá, že ve středu přijde všech 101 poslanců, kteří jsou podepsáni pod nominací předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové na premiérku.

„Je tu ústavní krize, kdy tady vznikla vláda SPOZ, která ve volbách získala 4,33 procenta, tak předpokládám, že každý, kdo nemá žádný zdravotní nebo velmi závažný důvod, bude přítomen jednání,“ uvedl Gazdík.

Dodal, že když se minulý týden bavil s šéfem 50členného klubu ODS Markem Bendou a Karolínou Peake, předsedkyní LIDEM s osmi poslanci, tak „ani nenaznačovali, že by někdo nepřišel“. Poslanec ODS Boris Šťastný, který před časem rebeloval v Nečasově koalici, se kvůli hlasování o důvěře vrací z dovolené ve Splitu.

„Na vztahu se nic změnit nemůže“

Pro Právo odmítl mediální spekulace, že by mohl třeba nechat zpáteční letenku propadnout, a snížit tak kvórum nutné pro schválení důvěry Rusnokově vládě. „Jsou to bláboly a fámy, někdo hraje svoje hry,“ řekl včera Právu.

Benda věří, že jeho strana přijde na hlasování jako jeden muž a aktivně bude hlasovat proti důvěře Rusnokově vládě. „Nemám žádné informace, že by tomu bylo jinak. Ani si to neumím představit,“ řekl Právu Benda. ODS čeká dnes zasedání výkonné rady a ve středu ráno ještě setkání poslaneckého klubu. „Na našem vztahu k vládě se už ale nemůže nic změnit,“ dodal Benda.

Podobně mluví i místopředseda ODS Jiří Pospíšil. „ODS pro podporu vlády Jiřího Rusnoka hlasovat nebude,“ napsal v prohlášení.

Oldřich Danda, Jan Martinek

Právo, 6. 8. 2013, rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme