Gazdík řídí revoltu malých stran. Nechtějí velkou koalici

9. 6. 2010

Zlínská výzva sjednotila malé strany v boji proti velké koalici ODS a ČSSD na magistrátu. Chtějí obyvatelům Zlína nabídnout alternativu. Současné vedení krajského města zůstává v klidu.

Chceme, aby se Zlín znovu stal prosperujícím městem, aby se vedla slušná volební kampaň bez napadání, a hlavně nechceme velkou koalici na zlínské radnici.

Tak se dá shrnout obsah výzvy, kterou včera podepsali zástupci menších stran kandidujících v podzimních komunálních volbách ve Zlíně.

Celou akci zaštítil předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík, který je zároveň krajským opozičním zastupitelem.

„Občané, kteří nás oslovují, žádají změnu. Zlínská radnice je nejtrestanější v celé zemi, co se týče veřejných zakázek, chybí koncepce rozvoje města, nemluvě o předražených zakázkách,“ uvedl Gazdík. Podle něj musí mít každá řádně fungující demokracie i důstojnou opozici, která ale ve Zlíně, stejně jako na krajském úřadě, chybí.

„Pokud jsou volby jenom o tom, že si primátorka s náměstkem nebo hejtman s vicehejtmanem prohodí funkce, není to dobré fungování demokracie a to chceme změnit,“ pronesl Gazdík.

Výzvu podepsali zástupci Starostů a nezávislých, Strany zelených, Unie městských částí, Strany práv občanů - Zemanovci, TOP 09 a Zlínského hnutí nezávislých.

Všechna hnutí se shodla na tom, že nepodpoří velkou koalici ODS, ČSSD a KDU-ČSL na zlínské radnici. Shodla se i na několika dalších bodech. Například na omezení korupčních příležitostí, preference města šetrného k životnímu prostředí nebo na otevřené politice. Neznamená to ale, že by se hodlaly strany vrhnout do předvolebního boje společně. „Body výzvy jsou nám sympatické, ale zůstáváme samostatným subjektem,“ vysvětlil mluvčí Zlínského hnutí František Petr.

„Nebylo jednoduché se dohodnout na těchto bodech, i když nás sjednocuje boj proti velké koalici. Tu vnímáme jako velké strukturální zlo. Nejdeme proti někomu, ale proti něčemu,“ upozornil Aleš Dufek ze Starostů a nezávislých.

Zástupce ČSSD a ODS, zdá se, výzva nijak netrápí. „Samozřejmě na to mají právo. Neřešil bych velkou koalici, ale to, zda ta radnice pro lidi něco udělala. A to nám občané Zlína ukážou svými hlasy ve volbách,“ podotkl náměstek primátorky Miroslav Hladík z ODS.

Podobně to vidí i zastupitel města Zlína za ČSSD Boris Popesko.

Malé strany nechtějí velkou koalici

„Současná koalice, kterou mimochodem nepovažuji za velkou, protože v ní jsou i lidovci, vznikla na základě volebních výsledků. Je možné, že to je reakce na parlamentní volby a na trend posilování malých stran,“ míní Popesko z ČSSD. K tomu, zda by s některou ze stran, které podepsaly výzvu, šla ČSSD do případné koalice, se nechtěl Popesko vyjadřovat.

Signatáři zlínské výzvy mají vcelku jasno, kdo by pro ně byl v případném povolebním vyjednávání možným partnerem. „Vylučujeme komunisty, ano říkáme těm, kteří to myslí dobře,“ uvedla Eva Štauderová z Unie městských částí.

Stejný postoj zaujala i Alena Zubalíková z TOP 09, Aleš Dufek ze Starostů a nezávislých a Dagmar Běhulová za Stranu zelených.

Naopak Miloslav Štěrba ze Strany práv občanů - Zemanovci se nechal slyšet, že by se nebránili prozatím ničemu. To zvedlo ze židle Františka Petra. „S panem Štěrbou zásadně nesouhlasím,“ kroutil hlavou. Strany budou také jednat o případných společných kandidátkách. „My budeme dohromady se Starosty a nezávislými, protože v parlamentních volbách se to osvědčilo,“ nastínila Zubalíková.

Menší strany se shodují, že v komunálních volbách nechtějí sázet na známá jména, ale bude důležitá hlavně dobrá znalost prostředí,

„Pro nás to není o osobnostech. Za lidmi z místních částí, které zastupujeme, musí být nějaká práce. Jestliže pracují pro svá sdružení, tak je jistě občané těch místních částí znají. A to je naše cesta,“ poznamenala Štauderová.

Strany teď pilně vyjednávají, jaké bude složení jejich kandidátek. „Upřednostňujeme morální a odbornou znalost než nějaká známá jména. Za týden až deset dní už budememít jasno,“ odhadl Dufek. Připojení ke zlínské výzvě mají tento týden projednávat i zástupci Věcí veřejných.

 

MF Dnes, 9. 6. 2010, Rubrika: Kraj Zlínský, Strana: 1

Štítky
Osobnosti: Petr Gazdík
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme