Gazdík: Pecina lže, sněmovnu v úterý rozpustíme

18. 8. 2013

Předseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN Petr Gazdík se razantně ohradil proti výroku ministra vnitra Martina Peciny, který v pořadu České televize prohlásil, že se Poslanecká sněmovna v úterý sama nerozpustí. "Myslím, že TOP 09 otočí a řekne, že by se ještě mohlo trochu počkat," řekl Pecina. Podle Gazdíka je to nehorázná lež.

Ministr vnitra v demisi předpokládá, že se sice najde 120 hlasů poslanců potřebných pro rozpuštění dolní parlamentní komory, ale ne v příštím týdnu. "Země v tom chaosu si už zaslouží, aby volby byly. Ale přiznám se, že jsem maličko skeptický," uvedl Pecina v ČT. Sněmovna se podle něj ale kvůli TOP O9 rozpustí až někdy v září.

Místopředseda TOP 09 a exministr financí Miroslav Kalousek ale ujistil, že poslanci TOP 09 rozpuštění podpoří. "Já naprosto chápu, že vláda, která nebyla legitimní od samého začátku, by docela ráda ještě chvíli počkala, aby si legitimně zavládla dál. Ale my jsme opačného názoru a všichni poslanci TOP 09 budou hlasovat pro rozpuštění Sněmovny," řekl Kalousek.

"Já pevně věřím, že se za tuto nehoráznou věc pan Pecina v úterý po hlasování omluví," řekl k tomu on-line deníku TÝDEN.CZ předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. Poslanci jeho strany podle něj své slovo dodrží a budou v úterý hlasovat pro rozpuštění sněmovny.

"Pevně věřím, že podobné nehorázné lži nejsou metodou Strany práv občanů Zemanovci," dodal Gazdík. Pecina totiž v České televizi potvrdil, že dostal nabídku, být lídrem Strany práv občanů Zemanovci v Moravskoslezském kraji a že tuto nabídku přijal. Odmítl obavy, že by kvůli předvolební kampani nestíhal práci ministra. Podle něj mítinky a televizní debaty bývají zpravidla o víkendech. Poukázal také na to, že i v minulosti se řada jiných ministrů ve funkci ucházela o hlasy voličů před volbami. Kdo bude celostátním lídrem SPOZ se podle Peciny se ještě asi neřešilo. On sám tuto nabídku nedostal, ale kdyby ji dostal, pak by ji přijal.

Průzkum

Přes dvě pětiny Čechů a Češek nevěří tomu, že se sněmovna rozpustí. Téměř polovina lidí přitom chce, aby předčasné volby byly co nejdřív. Kandidování nynějších ministrů ale vadí 48 procentům dotázaných. Návrat Václava Klause do politiky si nepřejí skoro tři čtvrtiny lidí. Podle 53 procent dospělých Rusnokův kabinet neplní slib, že bude vládou odborníků. Skoro dvě třetiny respondentů míní, že by neměl dělat žádné důležité změny. Vyplývá to z průzkumu agentur Median a STEM/MARK pro Českou televizi.

O rozpuštění sněmovny vůbec nepochybuje pětina dotázaných. Dalších 36 procent lidí si myslí, že se potřebných 120 hlasů spíš najde. Téměř každý třetí ale míní, že se to spíš nepodaří. Určitě se dolní komora nerozpustí podle 13 procent Čechů a Češek. Podle Daniela Prokopa z agentury Median je důvěra lidí v politické sliby po uplynulých měsících poměrně nízká. Víc politikům věří sympatizanti stran, které hlasování o rozpuštění vyvolaly - ČSSD, KSČM a TOP 09. Průzkum se konal uprostřed týdne a zapojilo se do něj 1400 lidí.

pcl

tyden.cz, 18. 8. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme