Gazdík nemůže do vedení TOP 09, ministr Kubice mu to nepovolil

23. 10. 2011

Ministerstvo vnitra zasáhlo sice nenápadně, ale zato citelně do fungování vládní TOP 09. Úřad ministra Jana Kubiceho neschválil stanovy strany, které by umožnily užší propojení TOP 09 s hnutím Starostové.

Ve sněmovně šéfuje poslancům TOP 09, do vedení jejich strany ale poslanec Petr Gazdík nemůže. Je totiž členem spřízněného hnutí Starostové a stanovy TOP 09 větší provázání s Gazdíkovým hnutím neumožňují. Kvuli rozhodnutí úřadu ministra vnitra Jana Kubiceho.

"Je nám to líto, ale Ministerstvo vnitra odmítlo registrovat původní změny stanov. Podle těch by bylo možné, aby se členem předsednictva naší strany mohl stát i člen jiné strany či hnutí. S ministerským zákazem se ale nedá nic dělat, a tak dnes musíme odhlasovat takové znění stanov, které tuto možnost neobsahuje," vysvětluje manažer strany Jaroslav Poláček.

Petr Gazdík se tak nemůže stát plnohodnotným členem předsednictva TOP 09. A tak zatímco se Miroslav Kalousek nebo Karel Schwarzenberg mohou účastnit hlasování v předsednictvu hnutí STAN, Gazdík zůstává pouhým účastníkem zasedání předsednictva TOP 09 bez práva hlasovat.

Podle Poláčka se ale v praxi nic nemění. "Pan Gazdík bude samožřejmě i nadále docházet na schůze předsednictva," potvrzuje pokračování dosavadní spolupráce Poláček. Menší úpravy stanov, které připravovala speciální komise již od jara, přece jen prošly.

Když například v regionu vznikne nová místní organizace, členové té regionální do ní musí přejít. Tím chce strana zajistit, aby každý ze členů měl své regionální zařazení.

Stanovy také upravují podmínky usnášeníschopnosti místních organizací. Dříve členové místní organizace prohlásili svou schůzi za ne-usnášeníschopnou, když i půl hodiny po jejím začátku zela polovina židlí prázdnotou. Po dnešní změně bude pro zrušení schůze stačit absence jedné třetiny členů místního výboru.

Julie Daňková

iHNed.cz, 23. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme