Feri: Studenti na kolejích si zaslouží důstojné bydlení

20. 2. 2018

Znají to mnozí vysokoškoláci. Někde si žijí studenti v pohodlí, jinde sdílí omšelé pokoje s nábytkem, který pamatuje ještě minulý režim. A také společné sprchy a nepříliš dobře vybavené kuchyně. Ministerstvo školství však připravilo investiční plán, který by mohl přinést snad doposud největší státem dotovanou rekonstrukci kolejí od revoluce. V plánu jsou investice až ve výši šest miliard. Po lepším bydlení pro studenty volá i jeden z nich - poslanec Dominik Feri (TOP 09).

Jsou vysokoškolské koleje, které přináší studentům solidní komfort. A pak i takové, kde se o sprchy, kuchyňku či ledničku nedělí jedna buňka, ale rovnou celé patro. A kde má vybavení pokojů leccos odžité.

„Úroveň je velmi různá. Mnoho mých kamarádů na kolejích bydlí - několikrát jsem u nich spal, když jsem jezdil po regionech. Vím třeba, že v Karviné jsou vysokoškolské koleje na skvělé úrovni, na druhou stranu na Strahově to opravdu připomíná stav, ve kterém byly postaveny. Studentům není vůbec co závidět, a zároveň se také zvyšuje kolejné," upozorňoval už dříve Blesk Zprávy poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Feri tehdy přišel s pozměňovacím návrhem týkajícím se přesunu peněz v rozpočtu na tento rok, který by zvýšil finanční prostředky plynoucí právě na koleje a menzy - o 50 milionů. Feriho návrh se kýžené podpory nedočkal, nejmladší poslanec to zkouší dál. A cítí, že podpora kolejí by mohla dostat zelenou i na ministerstvech.

Plány na masivní rekonstrukci za šest miliard

Podle Feriho jde především o to, aby studenti na kolejích „mohli konečně bydlet důstojněji“. „Myslím si, že zde v sále není přítomen nikdo, kdo by nikdy na studentské koleji nebydlel, případně kdo by neslyšel o neutěšeném stavu, v jakém se studentské koleje nacházejí,“ snažil se Feri marně obměkčit poslance. ve Sněmovně mluvil v prosinci o tom, že „vysokoškolské koleje jsou takovou popelkou, do které příliš mnoho peněz neproudí“. Upozorňoval na to, že návštěvníky dnešních kolejí by mohla jímat nostalgie, že se na řadě z nich nic nezměnilo.

Že není podpora kolejí valná, připouští i ministerstvo školství. „V probíhajícím Programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny veřejných vysokých škol, který bude pokračovat do konce roku 2019, jsou realizovány pouze jmenovitě určené akce, které byly stanoveny v dokumentaci programu a schváleny vládou. Program nepodporoval modernizace a rekonstrukce kolejí,“ připustilo ministerstvo na dotaz Blesk Zpráv. 

Situace by se však přece jen mohla změnit. Resort připravil investiční plán, který čeká ještě schvalovací proces a musí mj. projít vládou. „V navazujícím programu, který bude koncipován opět na podobném základu jmenovitě určených investičních plánů, MŠMT počítá zároveň s modernizacemi a rekonstrukcemi kolejí. Podle absorpční kapacity, která byla zjištěna, činí potřeby v této oblasti cca šest miliard korun‚“ upozornilo ministerstvo.

Velký balík peněz, který by mohl zamířit na rekonstrukci vysokoškolských kolejí, však má mít i tvrdou podmínku. Požadavek vyšší míry účasti škol při jejich zvelebování. Tedy víc peněz veřejných vysokých škol z vlastních zdrojů. Spoluúčast by měla činit podle informací Blesk Zpráv zhruba 40 procent. „Nový program by mohl být zahájen v druhé polovině roku 2018. Bližší informace budou k dispozici po projednání vládou,“ dodává ministerstvo.

Feri: Částka souhlasí, z kolejí nechtějí dělat hotel Ritz

Resort školství vede v současnosti po Kateřině Valachové a Stanislavu Štechovi (oba ČSSD) ministr v demisi Robert Plaga (ANO). Poslanec Feri ve své snaze pomoci studentům zamířil za jeho náměstkyní ekonomické sekce Zuzanou Matuškovou a také za náměstkem na ministerstvu financí.

„Vypadá to, že existuje velmi aktivní snaha o to, aby tam nějaké peníze šly. Je dobré a velmi nutné, aby ta věc měla podporu i na ministerstvu, ale zároveň i politickou v Poslanecké sněmovně,“ upozornil Feri, který chce na podpoře pro koleje dál pracovat. „U peněz není nikdy jisté, že je ti, kteří je potřebují - teď tím myslím vysokoškolské koleje - opravdu dostanou,“ varoval při tom.

Uvažovaná šestimiliardová částka je z Feriho pohledu v pořádku. „Ono to teď vypadá, že je to ohromná suma, která spadne z nebes, jenže ty koleje byly tak dlouho systematicky zanedbávané, že jsou ty peníze opravdu potřeba. Myslím si, že si to studenti, kteří tam bydlí, rozhodně zaslouží. Když se řekne ta částka, tak to vypadá, jako by to měl být najednou hotel Ritz, ale vysokoškolské koleje nemají mít hotelový standard, to asi není dosažitelné,“ zmínil.

Feri připomněl například vlastní zkušenost z pražských kolejí Švehlovka, kde se naposledy do vnitřní dispozice sáhlo v 60. letech. „To znamená, že je tam ohromný dluh,“ podotkl a zmínil i legendární Strahovské koleje.

„Rozhodně to studentům nezávidím, byť samozřejmě vím, že i tam se ta kvalita zlepšuje, že ČVUT se ji snaží posouvat. Oni to studenti berou tak, že v mládí přežije člověk všechno, hlavně, že se někde bydlí. Ale myslím, že u některých kolejí - a Strahov v některých svých částech je toho příkladem - je situace opravdu velmi neutěšená,“ dodal. Nabídku čerpat 60 procent z investičního programu považuje přitom za velmi vstřícnou.

Ti, co nebydlí na koleji, jsou spokojenější

Bydlením studentů se přitom zabývá studie „Eurostudent VI: Postoje a podmínky studentů vysokých škol v České republice“. Jde o zatím poslední výzkumnou zprávu tohoto druhu z roku 2016. „Třetina studentů prezenčního studia (34,1 %) bydlí u rodičů, 33,6 % studentů bydlí na koleji,“ uvádí a ke spokojenosti vysokoškoláků s bydlením dodává: „Výrazně spokojenější s bydlením jsou studenti, kteří nebydlí na koleji (74,6 % vs. 54,1 %).“

Mezi ty, kteří nebydlí na koleji, patří i nejmladší poslanec Feri, který s kamarády obývá pronajatý byt na Žižkově. Co se vlastního studia týče, v roce 2016 pro studentský web ukacko.cz říkal: „Já si už od základky před sebou táhnu černou káru, která se jmenuje lenost. Já jsem brutálně líný. Do školy chodím pravidelně na semináře, na přednášky nechodím.“

Jak to má dnes? „Tehdy jsem to říkal samozřejmě velmi nadneseně. S ohledem na to, že teď vykonávám funkci poslance a do toho se snažím studovat, znamená to, že nemám víkendy, pracuji poměrně dlouhou dobu a málo spím, ale nechci si stěžovat jako Andrej Babiš ve svém postu,“ rýpl si Feri do šéfa ANO. Narážel na slova Babiše o práci 18 hodin denně a s ní spojeným stresem, což se prý podepisuje i na premiérově zdraví. „Snažím se neflákat a být jak pilný student, tak pilný poslanec. Nic jiného mi ostatně ani nezbývá,“ dodal Blesk Zprávám Feri.

Jaroslav Šimáček

Zdroj: Blesk.cz, 20. 2. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme