Drábek: Ministerstvo za počítače ušetří

20. 3. 2012

Ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) trvá na tom, že jeho úřad na počítačích díky změnám informačních systémů ušetří a při zajištění dodavatelů postupoval správně. Informace z médií, podle nichž se nový systém prodraží, označil za lež. Nevyloučil, že by se proti "lživým výrokům" mohl bránit soudně.

Ministr dnes na svém brífinku v dolní komoře už poněkolikáté vysvětloval, jak chce jeho úřad v příštích letech šetřit. Znovu se ohradil proti informacím, které se objevily v médiích. Podle nich nové počítačové systémy budou stát miliardy a nebudou levnější než ty, které se v resortu práce využívaly dosud. Drábek zopakoval, že letos chce jeho ministerstvo ušetřit na informačních technologiích 300 milionů, příští rok by to měla být stejná částka.

Drábek: Vše se dá zpochybnit. I čísla a fakta

"Myslel jsem si, že úspory v oblasti ICT nelze zpochybnit. Jak hluboká byla moje naivita. Zpochybnit se dá vše včetně čísel a faktů," postěžoval si dnes Drábek. Podle něj má sice každý právo na svůj vlastní názor, ale určité "hranice by neměly být překračovány".

Drábek si stěžoval hlavně na články v deníku Mladá fronta Dnes, podle kterého nebude nový systém levnější než ten starý a ministerstvo za něj utratí miliardy. Ministr podle svých slov list minulý týden žádal o opravu a na zpravodajském serveru idnes.cz se pak prý objevila zpráva o tom, že obvinil list ze lži. Podle Drábka je ale "jednoznačně doložitelné, že zveřejněné údaje jsou lež". Ministr nevyloučil, že by se mohl obrátit na soud. Podotkl ale, že "jakékoliv způsoby formálního řešení" považuje za neúčinné.

Drábek loni v prosinci oznámil, že jeho ministerstvo plánuje snížit náklady na počítačové systémy, a to díky změně firem, nižší ceně i zveřejňování smluv. Letos měly výdaje klesnout na polovinu. Některá média už loni ale přišla s tím, že dlouholeté dodavatele mají nahradit společnosti, na které mají ministr a jeho náměstek Vladimír Šiška vazby. Drábek se proti tomu tehdy ostře ohradil. Dnes to zopakoval. Podle něj jeho úřad postupuje transparentně a všechny informace o výběrových řízeních zveřejňuje na svém webu.

pet

ct24.cz, 20. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme