Drábek chce skoncovat s okrádáním handicapovaných

30. 10. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce zatočit s běžnou praxí, kdy zaměstnavatel najme handicapovaného pracovníka a posléze bohatne na státním příspěvku, který by měl zaměstnanému vyplácet.

"V praxi dochází k případům, kdy zaměstnanci jsou při uzavření pracovní smlouvy nuceni k podpisu dalších smluv, na jejichž základě jsou pak povinni odvádět zaměstnavateli finanční prostředky," uvedlo podle serveru Týden.cz ministerstvo v důvodové zprávě k vyhlášce k zákonu o zaměstnanosti, která stanovuje kritéria, ke kterým bude Úřad práce přihlížet při sjednávání dohod o zřízení chráněného pracovního místa.

Zaměstnavatelé si totiž často nechají příspěvek pro sebe a pracovníkovi dají méně, než kolik vykazují. Nově proto budou například muset vyplácet mzdu bezhotovostní cestou. Dále ministerstvo chce, aby rok před podáním žádosti o příspěvek zaměstnavatel neuzavíral se zaměstnanci smlouvy, podle nichž by mu zaměstnanci museli poskytovat finanční prostředky v rozporu s dobrými mravy.

Firmy, v nichž tvoří handicapovaní více než polovinu zaměstnanců, na každého z nich dostávají až osm tisíc korun měsíčně. Nově by stát přispíval už jen 75 procenty ze stávající částky, zaměstnavatelé by si ale po 12 měsících mohli požádat o zvýšení částky o dva tisíce korun měsíčně.

par

parlamentnilisty.cz, 30. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme