Dohodli jsme růst penzí, vyšší daň jsem potvrdil omylem, omluvil se Kalousek

Ekonomičtí ministři se ve čtvrtek shodli na podobě valorizace důchodů, které by v příštím roce měly růst o třetinu inflace a třetinu růstu reálných mezd. Informoval o tom ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který zároveň omylem potvrdil růst daně z příjmu fyzických osob, za což se následně omluvil.

29. 3. 2012

Kalousek po jednání souhlasně reagoval na otázku, zda ministři dospěli ke shodě na zvýšení sazby daně z příjmu fyzických osob o jeden procentní bod na 16 procent ze superhrubé mzdy. "Na otázku jsem odpověděl ano, ale myslel jsem něco jiného," vysvětlil Novinkám Kalousek s tím, že tato otázka ještě uzavřena nebyla.

"Musím říci, že debatu pokládám za věcnou a konstruktivní a základní věci pokládáme za dohodnuté," uvedl ministr. Mezi hlavní body patří DPH a valorizace důchodů. Ta bude nižší, protože důchody budou valorizovány o jednu třetinu inflace a jednu třetinu růstu reálných mezd.

Sazba daně z příjmu zůstane jediná

V případě daně z příjmu nechtějí ekonomičtí ministři zavádět dvě sazby daně. "Nechceme zrušit tu konstrukci jedné sazby," uvedl ministr. Majetní ovšem budou podle něj platit z příjmu nad strop sociálního a zdravotního pojištění určité procento jako solidární příspěvek. Jeho výše ještě nebyla podle Kalouska dohodnuta. Stropy na sociální a zdravotní pojištění činí zhruba 100 000 korun měsíčně.

Sazby DPH mají od roku 2013 vzrůst na 15 a 21 procent. Výdajové paušály pro živnostníky zůstanou zachovány s omezením na uplatnění slev na dani a daňové bonusy.

Výše výdajových paušálů zůstane podle ministra stejná. "Nicméně, kdo bude uplatňovat paušály, nemůže uplatňovat ani slevy na dani, ani daňové bonusy. Pokud bude chtít živnostník uplatnit paušály a bonusy, bude muset účtovat. Bude zde jasný výběr a omezí to zneužívání paušálů," uvedl Kalousek. Zároveň živnostníci s nárokem na výdajový paušál ve výši 40 procent budou v jeho využití omezeni výší obratu, na které se vláda dohodne prý později.

Důchody porostou v omezené míře

V původně zvažovaných návrzích bylo i zmrazení valorizace důchodů, k němuž nakonec dojít nemá. Penze by v příštích třech letech měly růst o třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. Podle Kalouska jde o časově omezené opatření.

"Třetinu mezd a třetinu inflace nikdo tady nezpochybňuje, ale je to porada ekonomických ministrů, nikoliv K9," poznamenal ke změně podoby valorizace ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Premiér před časem hovořil o přípravě "dvou robusních opatření", které mají kabinetu umožnit dodržet snižování deficitů rozpočtu Vláda plánuje v příštím roce ušetřit přes 42 miliard korun. V roce 2014 by to mělo být již zhruba dvakrát tolik.

novinky.cz

novinky.cz, 29. 3. 2012? Rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme